Емоционални игри за деца и родители

Игрите помагат за развитието на емоционалната интелигентност на децата и установяват емоционална връзка с вас.

Ако имате само пет минути да играете с детето си, най-добрият начин да прекарате време с него е да правите нещо, което го кара да се смее. Но може да не е лесно. И ето защо.

Всеки ден едно дете трябва да се справя с много трудни чувства, като например:

страх („Ами ако има някой под леглото?“);
гняв („Сега е мой ред! Не е честно!“);
ревност („Родителите ми обичат малкия ми брат повече от мен“);
унижение („Учителят ми направи забележка, а всички в класа ми се смееха”);
паника („Искам да отида до тоалетната, но наблизо няма тоалетна“);
разочарование („На никого не му пука какво искам“).

За деца от всички възрасти ежедневните проблеми предизвикват голямо разнообразие от чувства. Разбира се, по време на карантинния период и децата, и родителите са по-склонни да изпитват страх, разочарование и да се изморяват по-бързо.

Ако децата не могат да се справят с емоциите си, докато възникват, те буквално ги „скриват“ в тялото си. С други думи, в тялото се натрупва напрежение, което трябва да се освободи. В кръвта на детето се отделя голямо количество хормони на стреса и от това то става капризно и раздразнително.

За щастие природата е предоставила начини децата да се справят с емоциите. В това им помага игра, особено такава, която предизвиква смях у децата. Играта за тях е един от основните начини, по които обработват емоциите. Смехът променя химическия състав на тялото: намалява нивото на хормоните на стреса и повишава нивото на хормоните на радостта.

Така че децата трябва да играят. Това им е работата. Всички бозайници играят – това е техният начин да развият уменията, от които ще се нуждаят в зряла възраст (като ловни или комуникативни умения). Играта облекчава стреса и помага на децата да се справят със силните емоции, които идват с новите предизвикателства.

Децата са по-активни физически от възрастните. Когато детето е емоционално възбудено, тялото му трябва да освободи цялата натрупана енергия. Това е една от причините децата да имат повече физическа енергия от нас. И така малките деца понякога могат да ни омръзнат.

Но можем да използваме тази особеност на децата в наша полза. Когато играем игри на открито с деца, те отделят хормони на стреса, които могат да доведат до избухвания. Освен това играта е начин на учене за детето. Когато научите детето да освобождава емоции чрез игра, то научава този урок.

Основното предимство на играта е, че обединява родители и деца. Ако детето изпитва емоционални затруднения поради конфликт с братя и сестри, чувства се необичано или безсилно и т.н., можете да му помогнете да се справи с този проблем чрез игра.

Може да сте уморени в края на деня. Може би дори вие не обичате да играете с детето си. Но отделете време и отделете само 5 минути, за да поговорите с детето си. Ако правите това редовно, детето ви ще стане по-отзивчиво и ще имате повече енергия. Само пет минути игра на ден ще ви помогнат да станете по-щастлив родител.

Тези игри не трябва да са дълги. Много родители казват, че след игра на игри се чувстват по-будни. Това е така, защото напрежението и раздразнението, натрупани през деня, ни карат да се чувстваме уморени. Когато играем, нивото на хормона на стреса намалява както при нас, така и при децата. Това ни дава повече енергия вечер.

Ето защо, когато дете ви помоли да играете с него, съгласете се: разбира се, ще играете с него в железницата или в дизайнера. Но преди това ще играете игра, която вие самите предлагате. Не се изненадвайте, ако детето ви обича тези игри и ви моли да играете с него отново и отново.

Нека да разгледаме няколко игри, които можете да играете с детето си.

Когато дете се държи лошо или дразни брат или сестра

Обикновено в такива случаи казваме: „Той просто няма достатъчно внимание“. Но желанието за вниманието на родителите е естествено за едно дете. Всяко дете от време на време се нуждае от вниманието и любовта на своите родители. И капризното поведение е единственият начин, по който той знае как да го предаде. Как да задоволим тази нужда на детето? Опитайте тази:

„Не искаш ли да ме прегърнеш? Трябва да направим нещо по въпроса!“ Приближете се до детето, прегърнете го силно и го дръжте в ръцете си възможно най-дълго. Не отпускайте хватката, докато детето не започне да се мъчи, но след това не го пускайте веднага. Прегърнете по-силно и кажете: „Много обичам да те прегръщам! Никога няма да те пусна! Обещай ми, че скоро пак ще ме прегърнеш.“ След това пуснете детето, усмихнете му се и кажете: „Благодаря! Имах нужда от това!“

Разширена версия на играта

По-интензивна версия на тази игра може да се използва, когато детето има по-малък брат или сестра или го контролирате твърде много. Вашата задача е да го убедите, че го обичате. Прегърнете го и го целунете, след това го оставете да разкъса и след това с наваксайте и прегърнете отново:

„Имам нужда от моя Саша … Не можеш да си тръгнеш … Трябва да те настигна и да те прегърна … О, не, ти избяга, но аз ще те настигна … Бягаш твърде бързо, но няма да се откажа… Много те обичам… Настигнах те и сега ще те прегърна… О, не, много си силен… Но имам нужда да те прегръщам отново и отново…”

Такава игра ще разсее всички съмнения на детето, че родителите му го обичат (често децата се държат лошо точно поради тази причина). Тази игра може да разреши всяко несъгласие между дете и родители.

Разширена версия с участието на двамата родители

На шега се карайте с половинката кой да грабне и гушне детето: „Искам да го гушна! – Не, искам! – Обичам го повече! „Не аз съм!“

Когато детето отказва всичко, което му предлагате

Кажете на детето си: „Изглежда си в настроение да откажеш на всички мои предложения. Имам идея. Казвайте „не“ колкото искате. Ще ти кажа „да“, а ти можеш да кажеш „не“ със същия глас в отговор. Ако говоря с нисък или писклив глас, кажете го.

Когато детето е прекалено развълнувано или възбудено

Кажете на детето си: „В момента имаш толкова много енергия. Къде можем да го приложим? Искаш ли да бягаш? Да отидем заедно на двора – там можете да бягате нормално.

Намерете безопасно място, където няма други деца, които да го дразнят. Оставете го да тича около вас, да скача и да прави каквото иска. Когато се измори, прегърнете го и кажете: „Когато имаш много енергия, е толкова забавно. Но когато станете прекалено развълнувани, имате нужда от малко помощ, за да се успокоите. Сега поемете три пъти дълбоко въздух, за да се отпуснете. Вдишайте през носа, издишайте през устата. 1…2…3… Добре. Чувствате ли се по-спокоен? А сега да се приберем и да почетем малко.“

Когато и вие, и детето ви имате много енергия

Нека детето покаже силата си и победи ужасното чудовище:

настигнете детето, изръмжете му и полугласно повторете, че вие ​​ще го хванете и покажете кой командва тук. Но когато го преследвате, винаги оставяйте детето да ви надхитри или надвие и се измъкнете;
дайте на детето си дистанционното за телевизора и му кажете, че може да го използва, за да ви спре. Позволете на вашето дете да ви управлява с дистанционното;
когато дете ви даде „пет“, направете се, че почти ви е съборило;
дайте на детето възглавница – нека ви удари с нея. Падай всеки път, когато те удари. Продължете да играете, докато детето се забавлява. Кажете му: „Ти си толкова силен! Не мога да стоя на краката си, когато ме буташ!“

Когато дете мами на игра

Кажете на детето си: „Изглежда, че имаме нови правила за играта. Но защо винаги печелите? Мразя да губя!“ Играйте ролята на обиден неудачник, така че детето да ви се смее.

Когато детето е твърде привързано към вас или е много тревожно, когато не сте наоколо

Хванете се за ръката на детето, опитайте се да изглеждате възможно най-глупаво. Кажете му: „Знам, че искаш да играеш, но имам нужда от теб! Искам да съм само с теб! Моля те остани с мен!“ Продължете да държите детето за ръка. Той ще хареса усещането, че може да пусне или да държи ръката ви. Ако се държите достатъчно глупаво, той ще се смее – и това ще помогне за облекчаване на напрежението преди раздяла. Когато най-накрая пусне ръката ви, кажете му: „Всичко е наред. Знам, че ще се върнеш. Винаги се връщаме един към друг“

Когато детето е прекалено привързано към един от родителите

Родителят, към когото е привързано детето (да речем, майката), трябва да седи на дивана. Татко трябва да застане между него и детето и да каже:

„Не можеш да стигнеш до мама! И двамата сте мои! Само аз мога да бъда с теб! Няма да ти позволя да стигнеш до мама!“

Когато детето се опитва да стигне до майката, преструвайте се, че се опитвате да го хванете, но не успявате. Когато дойде при майка си, тя трябва да се усмихне на детето, да го прегърне и след това да го пусне. Татко продължава да се опитва да го хване. Когато детето се смее, това ще му помогне да се справи със страховете и тревогите си.

Когато децата ви често се карат

Когато за първи път възникне конфликт между децата, кажете им: „Можете ли да се биете помежду си сега?“ Когато децата започнат да се натискат, коментирайте действията им: „Виждаме двама братя, които изглежда не се разбират един с друг. Ще успеят ли да разрешат конфликта? Останете с нас, за да разберете отговора на този въпрос. Обърнете внимание как по-голямото момче иска да командва, а по-малкото го провокира в конфликт. От наши източници стана известно, че момчетата не са си поделили бисквитките. Могат ли да намерят изход от тази ситуация? Достатъчно умни ли са, за да знаят, че има още бисквитки в шкафчето? Не превключвайте…“

Ако направите това, преди децата да започнат да се бият, можете да разсмеете децата и да разведрите настроението.

Когато детето се чувства самотно

Прекарвайте всеки ден по 15 минути, прегръщайки детето си. Насладете се на това време и не се опитвайте да го превърнете в някаква поредица от действия. Просто се сгуши до него и го остави Удобно е да седите в скута си. Дори детето вече да е на 8 години, отнасяйте се с него като с малко дете. Разклатете го в ръцете си. Играйте с него игри, които сте играли, когато беше много малък. Не гъделичкайте детето – може да излезе извън контрол. Вашата задача е да отделите цялото внимание на детето за известно време. Ако все още не можете да развеселите детето си, погледнете стари детски снимки с него и кажете: „Беше почти толкова сладък, колкото си сега“.

Когато детето е палаво

Не забравяйте, че като проявява капризно поведение, детето изразява безсилие. Забележките, че вече е голям и трябва да говори като голям, няма да помогнат. Разбира се, не искате да се поддавате на капризите му. Затова кажете, че вярвате, че детето ще може да обясни какво иска и то с нормален глас. Предложете му помощ:

„Къде отиде силният ти глас? Беше тук преди минута. Харесвам силния ти глас. Нека го намерим заедно. Може би под стол? Не… в кутия за играчки? Не… О! Ти го намери! Току-що проговори със силния си глас. И аз го обичам. Кажи ми отново какво искаш със силния си глас.“

Ако детето не може да спи през нощта

Кажете лека нощ на всяка част от тялото на детето, като я докосвате и правите лек масаж:

„Лека нощ, рамо, лека нощ, ръка, лека нощ, пръсти…“

Не бързайте, оставете детето да отпусне всяка част от тялото, както я наричате. Колкото по-спокойни сте, когато общувате с детето си, толкова по-добре можете да му помогнете да се освободи от напрежението и да се отпусне.

Когато дете открадне нещо

Преди всичко говорете с детето си. Кажете му, че разбирате колко много е искал това нещо и затова го е взел, без да пита. Но все пак трябва да върне това нещо и никога да не взема чужди неща без да ги пита. Кажете на детето си винаги да ви казва в бъдеще, ако иска нещо.

Но самото дете знаеше всичко това. Той просто се поддаде на изкушението, мислейки, че откраднатото ще задоволи нуждите му. Но това дори не го накара да се почувства по-добре. Сега той е обзет от срам и безпокойство. И той се нуждае от вашата помощ, за да се справи с тези чувства, преди да събере смелост да предаде откраднатия предмет.

Предложете на детето игра. Да, трябва да научите детето си как да се държи в такива ситуации, но първо трябва да му помогнете да се справи със срама и страха. Накарайте детето да се смее. Вземете мека играчка и се дръжте така, сякаш краде неща из цялата стая. Междувременно друга играчка търси неща: „Никъде не мога да намеря чинията, къде е?“ Купчина откраднати вещи е точно пред нея.

Когато детето се оплаква

Позволете на детето си да се държи така за известно време:

„Цял ден днес се оплакваш. Добре, сега е последният ви шанс да се оплачете до края на деня. Имате три минути за оплакване, така че се възползвайте максимално от това време. След това ще общуваме със спокоен тон през останалата част от деня. Задайте таймер за три минути и оставете детето си да изрази чувствата си.

Когато детето изпитва затруднения (например поради училище, конфликти с връстници или болест)

Вземете две играчки и разиграйте ситуацията. Децата се чувстват комфортно с този начин на разиграване, защото използването на играчки ги отдалечава от реалността. Някои деца обаче обичат сами да разиграват подобни ситуации, без да използват играчки.

Кажете: „Нека се преструваме, че сме в пясъчна кутия. Искам да си играя с пишещата ти машина, но ти не искаш да споделяш“ или „Нека се преструваме, че ти си учител, а аз съм ученик“ или „Нека се преструваме, че си лекар, а аз съм болен“. Разиграването на ситуации, които причиняват стрес у детето, му помага да контролира по-добре емоциите си и му помага да се чувства овластено в ситуации, в които се е чувствало безсилно.

За справяне с повтарящ се проблем (например, ако детето не иска да става сутрин или да си ляга)

Когато имате свободно време (например през уикендите), разиграйте ситуацията с меки играчки. Оставете детето да играе ролята на майка, която го събужда, докато вие самите играете ролята на мързеливо дете, което не иска да става. Не прекалявайте с ролята, за да не се обиди детето. Покажете ситуацията по забавен начин, за да можете и двамата да й се посмеете и да облекчите напрежението. Разиграйте ситуации, когато детето тръгва по пижама на детска градина, когато ви вика бързо да се приготвите.

Оставете детето да фантазира за това, което не може да получи в действителност. Така можете да разтоварите напрежението и в понеделник ще разберете, че детето е по-склонно да сътрудничи. В допълнение, такава игра е добър начин да погледнете себе си през очите на дете.

Възстановяване на емоционална връзка с дете

Организирайте бой с възглавници с детето си или просто се борете с него – това ще бъде добра причина да се гушкате с него. Можете също да играете тази игра с детето си: дайте му възглавница в ръцете му и се опитайте да я вземете сами. Нека детето спечели няколко пъти.

Такива и игрите карат детето да се смее и следователно намаляват тревожността му и подобряват благосъстоянието. Не се изненадвайте, ако детето ви иска да играе тези игри с вас отново и отново. Те облекчават стреса, помагат да се справят с негативните емоции и носят много забавление на детето.

admin

admin