6 джаджи, с които съвременното дете се запознава през първата година от живота си

Живеем в свят, в който е невъзможно да си представим живота без електронни устройства. Младите майки и бащи едва ли ще могат да се справят без използването на смартфон, таблет или компютър. В такава атмосфера отглеждаме нашите деца, които от първите дни на живота си са тясно свързани с електрониката около тях.

Децата правят всичко възможно да имитират възрастните. Те виждат, че сме неразделни от нашите смартфони и наистина искат да знаят какво толкова интересно има в малка кутия с екран. Ето защо темата за влиянието на джаджите върху децата става все по-остра.

Според изследване на Common Sense Media 2 от 5 деца започват да използват таблет или телефон преди 2-годишна възраст. Всички поне веднъж сме били свидетели на подобна ситуация: едногодишно бебе седи в количка и ентусиазирано ръга с пухкав пръст в смартфона, докато майка му говори с приятел или просто е заета със себе си. Или, например, малко дете, което едва се е научило да ходи, тропа не към майка си, а към ярък телевизионен екран, на който трептят анимационни герои. Разбира се, в една модерна къща има много повече джаджи: електрически печки, микровълнови печки и фурни, кухненски роботи и ютии, прахосмукачки, перални машини, миксери, електрически месомелачки, кафемашини, мултикукъри и други подобни. Но според нашите наблюдения именно с тези шест устройства, изброени по-долу, бебетата се запознават през първата година от живота си:

СМАРТФОН

 

Младите родители толкова се уморяват от неспокойните деца, че им е по-лесно да сложат смартфон в ръцете на детето си, отколкото да го забавляват час след час, скачайки с готови играчки. Майките падат надолу, неспособни да се справят с малкия нерв. И тогава има първото запознанство на детето със смартфон.

Първоначално бебето просто следва светещия екран и картинките, които се сменят една друга. След това започва да натиска пръста си върху екрана, опитва се да пусне приложенията, които родителите им стартират вместо тях. До двегодишна възраст децата вече могат сами да управляват устройството: знаят кои бутони за какво да натискат, как да стартират любимите си игри и т.н. Те гледат стотици видеоклипове в YouTube, изтеглят нови приложения. Така че правилно ли е да се довери смартфон на дете толкова рано?

Мненията на експертите по този въпрос се различават. Някой смята, че запознаването на детето с електрониката трябва да се отложи до последния момент, защото веднага щом пръстът на бебето докосне екрана на смартфона, детството ще бъде изоставено. Разбира се, не трябва да сте толкова категорични. Не забравяйте света, в който живеем: както възрастни, така и деца без джаджи е почти невъзможно да си представим. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че трябва да контролирате какво ще стане смартфонът за детето: помощник или пристрастяване.

Смартфоните, както и другите устройства, могат да се използват не само за забавление, но и за учене. Има много образователни приложения и канали. Например, на възраст от една до две, приложенията, насочени към развиване на двигателни умения и творчески способности, ще бъдат доста полезни. Яркото оцветяване и разнообразието от пъзели са идеални. Най-добрите игри за тази възрастова категория са създадени след консултации с разработчици, педагози и детски психолози.

Важно е да не оставяте дете със смартфон в ръце за дълго време само. Техниката не трябва да бъде вашата възможност да си починете от детето, занимавайки се с вашия бизнес. Научете детето си как да играе правилно. Помогнете му да се развие и в бъдеще това ще даде плодове.

ТАБЛЕТКА

 

Историята на запознанството и връзката на дете с таблет не се различава от тази със смартфон. Същите функции, същите видеоклипове в YouTube, същите приложения и живи снимки. Но, както беше признато от експерти, таблетът за деца е много по-безопасен от смартфона: благодарение на големия екран детето не трябва да присвива очи и да гледа внимателно. Освен това игрите на широки екрани имат по-добър ефект върху моториката на ръцете.

Но от друга страна, учебен таблет за деца ще бъде само ако останете близо до бебето и му обясните какво е какво. Ако постоянно оставяте децата сами с джаджи, могат да възникнат редица неприятни ситуации:

1. Родителите ще загубят авторитета си. Наистина, какви други „умни възрастни“ има, когато вашият електронен приятел знае отговорите на всички въпроси и дори повече?

2. Детето ще започне да има проблеми с говора. Тъй като бебето прекарва цялото време с устройството, не е необходимо да се учи да говори. Ако джаджите заемат централно място в живота на децата, те почти нямат контакт с родителите си, с течение на времето започват да ги игнорират напълно. Речевите и комуникационни умения се формират в резултат на общуване с родители и връстници, а не в резултат на гледане на цветни картинки на дисплея.

3. Вашето бебе може да се пристрасти към джаджи. Дете без таблет или смартфон започва да се държи и проявява агресия, вече не се интересува от игри на открито, не играе с играчки. Не му трябва нищо друго, само иска да му дадат таблет. Така че трябва да играете сбанка заедно, предизвикват интерес към нещо различно от екрана на телефон или таблет. Ако вече сте сгрешили и детето е емоционално зависимо, не се подчинявайте на плача и капризите му. Ограничете времето за игра или по-скоро оставете детето си да играе на таблета като форма на насърчение. Опитайте се да отучите детето си от прекомерната употреба на електронни устройства, тъй като формираната зависимост е основната вреда на джаджите за деца.

4. Твърде честото използване на електронни устройства е вредно за здравето.

• Когато детето играе с таблет, то може да бъде неподвижно с часове в неудобна поза. Това причинява нарушение на позата и болка във врата и гърба;

• Педиатрите отбелязват, че продължителното използване на сензорни екрани от дете води до неправилно развитие на мускулната тъкан. Впоследствие за детето е по-трудно да се научи как да държи химикал и да пише правилно.

• Разбира се, зрението страда. Но устройствата не му влияят толкова пагубно, колкото ни уверяват в различни статии в мрежата. Съвременните екрани са доста безопасни. Ако все пак искате да сведете до минимум възможните вреди, дайте на детето си устройство с възможно най-голям екран, следете разстоянието между очите и екрана (поне 20 сантиметра) и правете упражнения за очите с детето си.

5. Достъп до съдържание, което не е за деца (на примера на YouTube). Бих искал да се спра по-подробно на използването на този видео хостинг от дете. Филтрирайте съдържанието, което вашето дете гледа. В YouTube има много цветни и ярки карикатури и образователни програми, но има още повече информация, която изобщо не е предназначена за деца. Родителите трябва да внимават какво гледа детето им и е по-добре да не позволяват на детето да превключва видеоклипове самостоятелно, отивайки все по-навътре в джунглата на съдържанието за възрастни. Ако не искате да стоите над душата на дете, когато гледа анимационни филми, заменете стандартното приложение с алтернативно YouTube Kids. Там са събрани най-добрите анимационни филми, няма видеоклипове и глупави клипове, опасни за психиката на детето.

ХЛАДИЛНИК

 

Детето вижда как всеки ден мама и татко отварят голям шкаф и вадят нещо интересно и вкусно оттам. Детето също иска да погледне вътре, зад тази вълшебна врата, и посяга към дръжката на хладилника.

В резултат на това в най-добрия случай той ще разпръсне тенджери из кухнята и ще се намаже с остатъците от каша, а в най-лошия ще обърне рафтовете и ще се нарани. Разбира се, в бъдеще си струва да запознаете децата с хладилното устройство, така че по-младият ученик да може сам да затопли обяда си след час, но на възраст от три години това е безполезно. Ако хладилникът за децата се превърне в източник на интерес и те се опитват да влязат в него, а думата „не“ изглежда не съществува за тях, по-добре е да защитите храната и бебето един от друг. Ако вратата на хладилника се отваря лесно, купете допълнителни ключалки или ключалки, закрепете ги по-високо, така че детето да не може да откъсне велкрото.

УМЕН ЧАСОВНИК

 

През последните години широко разпространение получиха т. нар. умни часовници. Те се носят както от възрастни, така и от деца, така че за първи път бебето вижда такова устройство на ръката на татко или мама. Що се отнася до умните часовници за деца, основната функция, за която много родители поставят такъв часовник на ръката на детето си, е функцията за контрол на местоположението. Обикновено такива часовници се купуват за деца, когато ходят на училище и вече не са постоянно в полезрението на родителите си, но като цяло полезно устройство може да бъде закупено много по-рано.

Смарт часовниците за деца с GPS ви уведомяват дали малчуганът е избягал от детската площадка или е напуснал двора. Ако е в градината на разходка, дали се е отклонил от основната група. Ако нещо се обърка и по време на съвместно пътуване до магазина детето се разсейва от ярки опаковки от бонбони, можете лесно да го намерите, ако има умен часовник на ръката си.

Часовникът частично замества телефона, тъй като детето може да се обажда на номерата, записани в телефонния указател. В същото време на часовника липсва функция, която много родители не харесват на смартфоните: няма пристрастяващи приложения, игри или видеоклипове. Така че, ако искате да предпазите детето си, да можете да се обаждате и да общувате с него, но не искате да пускате смартфон в живота си, просто му купете смарт часовник.

телевизор

 

Както при смартфоните, няма категоричен отговор на въпроса дали децата трябва да бъдат напълно ограничени от гледането на телевизия или не. До какво може да доведе пълната изолация на детето от медиите и до какво води всепозволеността? Могат ли децата да гледат телевизия и на каква възраст?

Карикатури, образователни програми, изглежда, забавляват и развиват нашите деца. Каква вреда могат да причинят добрите анимационни филми по телевизията? Изглежда, че нито един. Но повечето детски психолози все още са склонни да вярват, че до тригодишна възраст трябва да позволявате на детето си да гледа телевизия възможно най-малко. Тук има същите проблеми като при смартфоните.

Седейки пред телевизора, детето не може да участвада говори в диалог и речта му не се развива, зрението му се влошава, развива се зависимост. Гледането на готово съдържание вреди на развитието на креативността на децата. Децата без телевизор имат много по-добра фантазия: измислят как да се забавляват, какво да построят, какъв диалог да възпроизведат между две плюшени играчки. И защо да измисляте нещо, когато има денонощно забавление под формата на телевизор?

Разбира се, не трябва напълно да отказвате да гледате анимационни филми, но се опитайте да бъдете там, когато детето гледа телевизия. Обяснете му какво се случва на екрана, опитайте се да обсъдите действията на анимационните герои и след това да ги съживите по време на реални игри.

Когато бебето поотрасне и навърши 3-4 години, е важно да го научите да различава измислените истории от истинските. Разбира се, всички деца искат да станат приказни герои, да играят герои и принцеси, но това не трябва да се прекалява. Обяснете на детето си, че не всичко, което вижда по телевизията, е истинско.

КОМПЮТЪР

 

Всеки ден в различни интернет сайтове се разгарят спорове за влиянието на компютъра върху децата. Компютърът също може да помогне в развитието на бебето и да навреди. Всички разбираме, че няма нищо добро в това малкото дете да седи с часове пред компютъра и да играе игри за възрастни като брутални стрелби и битки. Но, както при таблета, има много образователни игри за малки деца на компютъра.

До година и половина детето започва да проявява активен интерес към изображения и в този момент можете да му показвате различни животни на екрана на компютъра, да ги назовавате, да включвате видеото. Можете да учите с помощта на игри с цветове и форми, да решавате пъзели и да оцветявате картинки с любимите си анимационни герои. По този начин компютърът за малко дете може да се превърне в учещ и развиващ се приятел.

Оказва се, че както при всички други джаджи, трябва да следвате всички същите единни правила: ограничете времето, което детето прекарва пред компютъра, следете разстоянието от екрана до очите, направете електронното устройство възможно най-безопасно за детето и във физически смисъл. Сравнително остри ъгли, крехък екран може да навреди на детето и да го нарани, освен това, в случай на повреда, ще трябва да си купите нов лаптоп.

Обърнете внимание на смартфони, таблети и лаптопи, предназначени специално за деца. Корпусите им са покрити с безопасни материали, а на екраните има защитни фолиа. Но често екраните на такива устройства са доста малки, така че избирайте разумно. Необходимо е детето ясно да вижда всичко, което се случва на екрана, и да не наднича или да присвива: това ще доведе до влошаване на зрението.

Разбира се, в съвременния свят не можете без използването на електронни устройства, но не довеждайте ситуацията до точката на абсурда, за да не се налага да мислите как да отучите детето си от джаджи в бъдещето.

А вие какво ще кажете, ограничавате ли „общуването“ на детето с модерните джаджи? Използвате ли ги за развитие на детето?
Или може би протягате телефона към детето си с надеждата да си почине малко от него?
И така, какво място заемат джаджите днес в живота на децата?

admin

admin