На каква възраст може да се научи детето да готви?

Готвенето може да се учи от най-ранна възраст, то развива моториката и формира здравословни хранителни навици.

Способността да се готви храна е много важно умение за децата. В процеса на обучение можете също да научите детето си да чете, да брои и други умения.

Психологически изследвания показват, че има връзка между ученето да се готви в предучилищна възраст и здравословното хранене по-късно в живота. Децата, които са били научени да готвят от ранна възраст, впоследствие ядат по-малко пържени храни и бързо хранене, ядат повече плодове и се интересуват повече от здравословно хранене. Здравословните хранителни навици се запазват при тези деца в зряла възраст. Освен това ученето да готвят храна развива двигателните умения и координацията на децата.

Родителите обаче често се притесняват за безопасността на децата в кухнята. За да могат децата да развиват умения и да останат в безопасност, психолозите са разработили препоръки за това какви умения могат да се развият в детето на различна възраст.

Значение на риска

Безопасността на вашето дете е фактор номер едно, който трябва да имате предвид, когато го учите как да готви. Но също така е важно за неговото физическо и когнитивно развитие да поема умерени рискове. За доброто на детето е необходимо да го научим да контролира рисковете, а не да ги избягва. Ако заниманията са подходящи за възрастта на детето и са свързани с умерен риск, това го учи да преодолява трудностите и развива емоционална устойчивост.

Когато става въпрос да научите детето си да готви, това означава, че можете да го научите да изпълнява различни задачи, които първоначално ви карат да се страхувате. Например, можете да научите детето си как да реже храна с нож или как да използва фурната.

Разработените насоки за обучение на деца да готвят се основават на развитието на умения, необходими в определена възраст (например двигателни умения) и са проверени от международни експерти. И въпреки че всички деца са различни, препоръките, дадени в ръководството, са универсални. Всички родители могат да ги използват, за да научат децата си как да готвят.

На две години детето може да прави различни форми от тестото. Например, той може да направи бисквитки във формата на топка. Първоначално бисквитката няма да има идеална форма – това се дължи на факта, че детето все още няма достатъчно тактилен опит. Също така детето може да ви помогне да миете плодове и зеленчуци. Дайте му възможност да докосне зеленчуците, да усети формата им. Също така обяснете на детето си колко е важно да премахнете всички замърсявания от храната преди готвене.

От тригодишна възраст – ако детето е готово за това – то може да бъде научено да използва нож, за да изпълнява прости задачи под ваше наблюдение. Започнете с пластмасов нож или нож за масло и научете детето си как да реже нещо меко (като банан). Основното е да развиете умението и да изградите увереност (както вашата, така и на детето).

Когато давате на детето си такива задачи, това ще му помогне да развие двигателни умения. Фината моторика включва координацията и движението на малките мускули на пръстите, а грубата моторика включва движението на големите мускули на крайниците.

Разбъркването на нарязани храни изисква фини двигателни умения (като способността да държите предмети с длан и палец). Освен това изисква груби двигателни умения (напр. сила на ръката и движение на цялата ръка при разместване). Беленето на портокал или нанизването на нарязани зеленчуци на дървено шишче изисква фини двигателни движения. Детето държи шишчето по същия начин, както държи молив.

Учените са доказали, че развитието на двигателните умения в ранна възраст допринася за високи постижения в четенето и математиката. Въпреки това, проучване, проведено в Ирландия през 2015 г., показва, че днешните деца често не развиват фината моторика на необходимото ниво. Това може да се дължи на факта, че днешните деца използват електронни устройства вместо дейности като настолни игри с кубчета, строителни блокчета и т.н. Следователно готвенето може да помогне на детето да развие двигателни умения.

Опитът да научите детето да готви в ранна възраст може да бъде объркващ в началото. Но също така дава възможност на детето да играе и да учи, да експериментира с храни и да развие здравословни хранителни навици. Обучението на детето ви как да готви ще му даде важни житейски умения, които ще му позволят да прави избор на здравословна храна като възрастен.

admin

admin