Момче или момиче

Полът на детето започва да тревожи бъдещите родители много преди зачеването му. Някой иска момче, някой иска момиче, но най-важното е, че повечето не искат да зависят от ситуацията, затова се опитват да изберат пола на детето преди зачеването. Диета, популярни вярвания, полът на детето по дата на зачеването – тези и много други методи се използват от родителите за определяне на пола на нероденото дете.

Разбира се, много методи нямат научна основа, други са просто наивни и се основават на народни вярвания и гадания. Бъдещите родители, ако са твърдо решени и искат да „направят“ момче или момиче, се затрудняват. Основното е, че желанието да се роди дете от определен пол не се превръща в мания – не забравяйте, че дъщеря или син, преди всичко, трябва да се роди здрав.
Как можете да изчислите пола на бебето

Така че, ако искате да заченете момиче, последният полов акт трябва да бъде не по-късно от 2-3 дни преди периода на овулация. Ако планирате да заченете момче, трябва да се въздържате от сексуална активност през седмицата преди овулацията; в този случай е по-добре да имате полов акт в деня, предхождащ или съвпадащ с датата на овулация.

Ясно е, че за да изберете пола на детето преди зачеването, е необходима предварителна подготовка. На първо място е необходимо да се определи датата на овулацията възможно най-точно. Можете да определите овулацията чрез субективни усещания, базална температура, тестове за овулация. Можете да определите датата на овулация, като използвате ултразвуково наблюдение на фоликула, който расте в яйчника.
Как да планирате пола на детето с помощта на диета

Традиционно учените предполагат, че бъдещите майки се придържат към различни диети, за да увеличат вероятността да имат бебе от един или друг пол. Така че, ако семейна двойка иска син, лекарите препоръчват да се придържате към натриево-калиева диета. Бъдещите майки трябва да ядат колкото се може повече месо, риба, картофи, различни бобови растения и да забравят за известно време млякото, сладкишите, зелето и ядките. От плодовете трябва да ядете кайсии, праскови и фурми.

За раждането на момиче трябва да ядете храна, богата на калций и магнезий. Най-добре е да изберете млечни продукти, карфиол, телешки черен дроб, ядки и гъби.
Народен календар за зачеването на дете

Също така полът на детето е свързан с месеца на зачеването и възрастта на бъдещата майка. Така например месеците от ноември до януари се считат за „мъжки“, а месеците от май до юли се считат за „женски“. В същото време раждането на момчета най-често се пада на млади 18-годишни майки. На 20-21 години започват предимно момичета. Тогава шансовете се изравняват. В края на репродуктивния период се раждат предимно момчета.

Учените са установили и зависимостта на раждането на момчета от теглото на майката. При жени с тегло под 55 кг най-често се раждат дъщери, повече момчета. Разбира се, такива методи не дават надеждни резултати.
Предимплантационна генетична диагностика като надежден метод за планиране на пола на детето

В ерата на съвременните технологии станаха достъпни нови методи, които позволяват на родителите да разчитат не на случайността, а на съзнателния избор на пола на детето преди раждането – това е предимплантационна генетична диагностика (PGD). Тази технология се използва при ин витро оплождане (IVF).

Той предвижда, че получените яйца се оплождат в епруветка, което води до образуването на ембриони. След три дни, когато ембрионите ще се състоят от 6-7 клетки (бластомери), една от клетките на ембриона се „отщипва“ и се изследва нейният генетичен състав. На този етап от развитието на ембриона, когато един от бластомерите се отстрани, останалите клетки на ембриона заменят този дефект без вреда за бъдещия ембрион.

След изучаване на генетичния състав те дават заключение дали този ембрион е „болен“ или не. На този етап можете да определите дали съдържа полови хромозоми. И ако полът на нероденото дете е „подходящ“ за генетични родители, тогава ембрионът се засажда в матката.

В повечето случаи PGD се прави, за да се избегнат наследствени заболявания, тъй като в някои случаи раждането на дете от определен пол не е прищявка, а необходимост. Например, ако има риск от предаване на едно или друго наследствено заболяване, свързано с пола на детето.

Има редица тежки наследствени заболявания, които засягат само мъже: мускулна дистрофия (заболяване, при което има постоянно нарастване на мускулната слабост, до пълно обездвижване) и хемофилия (повишено кървене в резултат на лошо съсирване на кръвта). Семейства с такава тежка наследственост, разбира се, е желателно да имат дъщери, а не синове. Тогава определянето и изборът на пола на детето е реална възможност родителите да се радват на здраво бебе.

Така че преимплантационната генетична диагностика (PGD) е единственият надежден начин за избор на пола на дете при IVF.

admin

admin