Ефективни родителски стратегии

Базирани на доказателства родителски стратегии, предлагани от съвременните детски психолози

Ако имате деца, вероятно се интересувате от намирането на начини за взаимодействие с детето си, които могат да създадат силни взаимоотношения, да изградят положително поведение и да разрешат поведенческите проблеми своевременно.

Във всяка книжарница ще намерите безброй съвети. Въпреки това е доста проблематично да се разбере кои от тях са наистина ефективни и приложими на практика.

Детските психолози се стремят да идентифицират най-добрите родителски стратегии, които са подкрепени от научни изследвания, които потвърждават тяхната ефективност за подобряване на поведението, укрепване на връзките между родители и деца и подходящ отговор на възникващи поведенчески проблеми.

Следващите седем изпитани и тествани стратегии са резултат от техните професионални изследвания.

1. Придържайте се към етикетирани похвали. Изследванията показват, че поведението, върху което се подчертава, може да бъде подсилено. Тоест вниманието към нежеланото поведение (често под формата на порицание или наказание) засилва такова поведение. В същото време специфичната подчертана похвала на желаното поведение спомага за неговото консолидиране и укрепване. Родителите не бива да хвалят безразборно. Но те трябва да установят ясна и разбираема обратна връзка, като посочват на децата какво точно поведение им харесва. Отбелязаната похвала винаги определя нюансите на желаното поведение и е пряко свързана с него във времето.

2. Игнорирайте незначително лошо поведение. Ако престъплението е незначително и безобидно, игнорирайте го. Пренебрегването на ситуации, когато малко дете хвърля храна на пода или тийнейджър затръшва врата, и напротив, обръщайки внимание на ситуации, когато децата задават въпросите си с уважителен тон или устно изразяват емоциите си, ги учи, че доброто поведение е надеждно начин да привлечете вниманието към себе си.

3. Научете се да развивате детето си. Разбирането на основните етапи в развитието на детето, техните характеристики, уязвимости и силни страни може да помогне на родителите да обърнат съзнателно внимание на конкретните стъпки на детето при всеки от тези етапи и да ги похвалят. Например, знанието, че четиригодишните деца биха искали да зарадват своите малки връстници, може да помогне да се подчертае и похвали детето за добро поведение с приятели. В същото време разбирането, че тийнейджърите са склонни да се тревожат и тревожат за промените в тялото си, външния си вид и стила на облекло, ще улесни пренебрегването на онези моменти, когато се въртят пред огледалото за дълго време.

4. Отделяйте време за напрегнати разговори. Кратките и навременни почивки са много ефективни, особено когато са практически инструмент във възпитателния процес на родителите, които се опитват да моделират добро поведение и конкретно да хвалят неговите прояви. Запазването на спокойствие (което е доста проблематично в момента на извършване на нарушение!), съчетано с етикетирана похвала, прави времето за прекъсване на напрегнатата комуникация по-ефективно.

5. Обърнете внимание на предотвратяването на неправомерно поведение. Следете как е детето, дали е уморено или гладно. Това може да предотврати повечето му емоционални кризи. Предварителното планиране и предвиждането на възможни проблеми, заедно с обучението на детето на ефективни стратегии за справяне с проблеми, които вече възникват, може дори да премахне нуждата от почивки.

6. Погрижете се първо за себе си. Според много изследвания стресовото състояние на родителите се отразява негативно на техните деца. Средно 86% от децата казват, че стресовото състояние на родителите им ги тревожи много. Разбира се, когато сте погълнати от родителството, затрупани от изискванията на работата и живота като цяло, може да изглежда почти невъзможно да се грижите за себе си. Но все пак е много важно да се опитате да отделите време за себе си: правете упражнения, занимавайте се с любимото си хоби, излизайте с приятели или просто се разхождайте из красив парк в свободното си време.

7. Отделете си време, за да не правите нищо. Прекарвайте време с детето си (специалистите препоръчват да отделяте по един час седмично на дете), без да правите нищо друго, освен да бъдете с него, да действате с интерес към него и да изразявате положителни мисли и чувства. През това време не изнасяйте лекции, не питайте, коригирайте или предлагайте алтернативи. Просто бъдете с детето си!

Понякога родителството може да ви накара да се почувствате като в самолет сред турбуленция и гръмотевични бури и кислородната маска да е паднала от ръката ви. Но точно както в самолет, важно е, когато отглеждате деца, да запазите спокойствие и да „сложите отново кислородната си маска“, преди да започнете да помагате на децата си. След като направите това, можете да дадете на детето си конкретни инструкции какво да прави и да дадете много положителни отзиви за доброто му поведение.

admin

admin