30 интересни ролеви игри за деца

Ролевите игри са добър начин да развиете уменията на детето, които ще бъдат полезни в бъдеще.

Вероятно сте виждали детето ви да „говори“ с някого по телефона играчка или да си играе на „шефе“. Може би в игрите си той преследва разбойници или лекува болни. Такива игри се наричат ​​ролеви.

Ролевата игра е важна част от ученето и развитието на децата. Те позволяват на детето да развие въображение и да практикува различни умения в безопасна среда. Ролевите игри са много популярни сред децата, те позволяват на децата да обменят идеи. С помощта на такива игри децата си представят кои искат да станат в бъдеще.

Значението на ролевите игри за децата

Ролевите игри за деца са един от най-добрите начини да развиете тяхната креативност и въображение. По време на играта във въображението на детето се раждат нови светове, то измисля и разиграва различни истории.

Децата научават света около себе си чрез сетивата. Гледат и слушат, пипат и вкусват всичко. Когато едно дете е още много малко, то все още не знае нищо и разчита на родителите си за всичко. Въпреки това, докато расте, чувствата се развиват и се появява собственият му опит за познаване на света. Ако насърчавате детето си да играе ролеви игри, това ще му помогне да развие социалните си умения. Детето се научава да прави интелигентен избор и да решава различни проблеми. Нека да разгледаме няколко причини, поради които ролевите игри са важни за децата.

Ролевите игри дават възможност на децата да преживеят ситуации, с които не се сблъскват в ежедневието. Ролевите игри помагат на детето да разбере какво харесва и какво не, какво го интересува и на какво е способно. Понякога това помага на детето при избора на професия.
Децата изиграват ситуации, които виждат наоколо. В ролева игра те пресъздават своя опит. Например, когато си играят с кукли, те виждат себе си в тях и изразяват своето преживяване чрез тях. Децата използват ролевата игра, за да изразят своите чувства и нови идеи. За тях това е най-лесният начин да изразят себе си.
Децата се учат от хората около тях. Ролевите игри помагат на децата да развият социална и емоционална интелигентност. Децата се учат да разбират социалните сигнали, да управляват емоциите си, да вземат решения и да извършват различни действия.
Чрез ролеви игри децата усвояват сложни умения като преговори и договаряне, правене на собствени преценки, планиране и прилагане на планове на практика.
Децата учат по-добре в групи. Те се нуждаят от взаимодействие с връстници и възрастни, за да научат нещо ново.
Когато детето няма възможност да се разхожда навън, ролевите игри са добър начин то да бъде физически активно. По време на такива игри детето може да тича или да преодолява препятствия. Освен това ролевите игри помагат за развитието на грубата и фината моторика.

30 идеи за детски ролеви игри

Ролевите игри са забавен и интересен начин да занимавате детето си и да развиете нови умения. Нека да разгледаме 30 идеи за ролеви игри, които вашето дете със сигурност ще хареса.

1. Състезание с препятствия. За тази игра можете да използвате столове, мебели, кутии и т.н. Всичко това ще ви помогне да превърнете стаята в страхотна тренировъчна площадка. Поканете детето да премине през цялата писта с препятствия. За да усложните задачата, можете да зададете време за нейното изпълнение. Ако имате повече от едно дете, те могат да се редуват в преминаването на пистата с препятствия. Децата трябва да усетят отборния дух, така че не превръщайте тази игра в състезание.

Състезанията с препятствия развиват детето психически и физически. Ако го оставите да играе тази игра няколко часа, той ще се почувства уморен.

2. Главен готвач. Това е една от най-лесните ролеви игри за деца. В кухнята можете да намерите всички предмети, от които се нуждаете, за да играете. Подарете на детето си престилка, а шапката на готвача може да бъде направена от вестник. Вземете лъжици, вилици, чинии и други кухненски прибори и дайте на детето си поръчка. Не забравяйте да похвалите усилията на детето си и вкуса на храната, която приготвя.

Погрижете се за безопасността на детето. Не му давайте остри предмети и не го оставяйте да включва котлона.

3. Учител. Тази игра е много подходяща за най-малките деца и деца в предучилищна възраст. Често по-големите деца учат на азбуката по-малките. Почти всички деца обичат да играят в училище. Дайте на децата черна дъска и пастели и те ще прекарват часове, учейки се взаимно.

Ако в семейството има само едно дете, меки играчки или кукли могат да действат като негови ученици. Играта в училище е добра възможност за детето да се упражнява в писането на букви и цифри.

4. Фризьор. Тази игра може да бъде интересна за дете, ако то самото е посетило фризьора поне веднъж. Помолете го да ви направи прическа – за това му дайте престилка и гребен. Просто се отпуснете и оставете детето си да прояви въображение. Лек масаж на главата ще ви отпусне.

Ако имате повече от едно дете, можете да помолите едното да направи прическа на другото. Нека децата използват огледало, за да се любуват на резултатите от работата си. Можете също да играете фризьор o използвайте кукли.

5. Доктор. Това е една от най-популярните ролеви игри. За да играе на лекар, детето ще се нуждае от бяла престилка, медицинска маска и предмети, които ще имитират стетоскоп, спринцовка и др. Комплект за игра на лекар може да се купи във всеки магазин за играчки. Нека детето ви бъде лекарят, докато вие играете ролята на пациента. Такава игра ще помогне на детето да преодолее страха да отиде в болница или да се ваксинира.

6. Работник в зоопарка. За тази ролева игра могат да се използват меки играчки. Поставете играчките на пода и оставете детето да се „грижи за животните“. Той трябва да ги храни редовно, да почиства след тях и да следи да не се разболяват. Ако някое животно в зоопарка се разболее, детето трябва да се грижи за него.

7. Фермер. Тази игра е подобна на предишната. Но този път детето се занимава със земеделие. Той сее и жъне реколтата и се грижи за животните.

Тази игра ще бъде особено полезна, ако имате зеленчукова градина. По време на играта можете да научите детето си как да засажда семена и да отглежда растения, както и да му обясните откъде идват различните храни.

8. Туристически. Тази игра често се играе в много семейства. Основното действие в тази игра е опъването на палатката. Това е много популярно сред децата. Можете да поставите палатка в двора или дори в апартамента. Ако живеете в частен дом, можете дори да запалите огън и да изпечете блата. В близост до огъня можете да разказвате истории или да пеете песни.

9. Строител. Насърчете детето си да използва въображението си и да построи къща с предмети, които може да намери в къщата. Ако имате две или повече деца, едното от тях може да играе ролята на архитект, който проектира сграда, а другото на инженер, който избира строителни материали. Тогава те могат да построят къща заедно. Тази игра се харесва на деца от всички възрасти.

10. Градинар. Ако имате градина или зеленчукова градина, можете да покажете на детето си как да засажда семена и разсад. Можете също така да научите детето си за торове и пестициди и как да направите компост от битови отпадъци. Детето ще се радва да види как растение расте от семената, които е засадил със собствените си ръце.

Ако нямате собствена градина или зеленчукова градина, няма проблем. Можете да засадите семена и да отглеждате растения в саксии. Основното нещо е да оставите детето да се грижи за растенията, да ги полива, наторява и да ги наблюдава как растат.

11. Пицайоло. Позволете на вашето дете да стане пицайоло и да създаде свой собствен кулинарен шедьовър. Използвайте кутия за пица, картон, парчета плат и цветна хартия, за да играете. Можете да използвате и празни бутилки от кетчуп и майонеза. Изрежете кръг от картона – това ще бъде основата за пицата. Като съставки можете да използвате парчета плат и цветна хартия. Оставете детето да прояви въображение и да измисли гарнитурата за пица.

В тази игра вие можете да влезете в ролята на клиент, а детето да приготви пица по ваша поръчка. В допълнение към факта, че тази игра може да забавлява детето, тя развива добре фината моторика.

12. Търсач на съкровища. Децата обичат да играят ролята на детективи или пирати, търсещи съкровище. Дайте съвети на детето си под формата на лепящи се бележки или нарисувайте карта. Когато едно дете открие нова следа, то е една крачка по-близо до съкровището. В зависимост от възрастта на детето можете да опростите или усложните задачата. Например, можете да зададете ограничение във времето за намиране на подсказка. Ако имате няколко деца, те могат да се състезават за намиране на съкровище или да се обединят. Такава ролева игра може да развие у децата умения за решаване на проблеми, работа в екип и т.н.

13. Ветеринарен лекар. Децата обичат животните, така че ще обичат да играят на ветеринар. За нея можете да използвате меки играчки. Подарете на детето си пластмасов нож, който ще замени скалпела в играта, и няколко спринцовки. Едно дете може да лекува животни с часове: да им прави инжекции, превръзки, да се грижи за тях. Тази игра може да се играе от няколко деца: едното може да лекува, а другото да се грижи за животните. Едно дете може дори да играе ролята на животно – това ще внесе още повече забавление в играта.

14. Библиотекар. Направете малка библиотека от детски книги и оставете детето си да бъде библиотекар в нея. Той ще заема книги и ще прави бележки във формуляра. Можете също така да го поканите да направи каталог и да го попитате дали има определена книга в този каталог. Тази игра развива у детето внимателно отношение към книгите и нестандартно мислене. Когато детето в ролята на библиотекар общува с посетителите, то развива умения за социално взаимодействие.

15. Пощальон. Дайте на детето си няколко плика и направете пощенска кутия от картонена кутия. Детето ще играе ролята на пощальон: изпраща поща, продава марки и т.н. С тази игра децата се учат да взаимодействат с хората и да боравят правилно с парите.

16. Ресторант. За тази игра ще ви трябва тетрадка, кърпа (детето му ще я окачи като сервитьор през ръката си) и униформа (дори училищна ще свърши работа). Мека играчка може да действа като готвач в тази игра, а картонена кутия може да се използва като печка. Дайте на детето си нечуплива купа, с която да си играе. Тази игра учи детето на учтиво общуване и работа в екип, а също така развива сръчността му.

17. Банка. Тази игра е подобна на играта на пощальона, но използва пари. Можете да вземете пари от играта Monopoly или просто да режете хартии.

Научете детето си как да депозира и тегли пари в банкова сметка. Можете също така да направите сейф от кутията и да покажете как могат да се съхраняват ценности в него.

18. Офис. Децата обичат да имитират действията на офис служители (например да се обаждат по мобилен телефон), особено ако такива действия се извършват от техните родители. Всичко, от което се нуждаете, за да играете в офиса, е маса, стол и куфарче. Поставете малко вестници, химикалки и моливи в куфарчето си. В определено време детето трябва да дойде на работа. Може да иска да носи официални дрехи. Можете да направите лаптоп за дете: сгънете лист картон наполовина и нарисувайте върху него екран и клавиатура.

19. Цирк. Можете да използвате обръчи и меки играчки, за да играете цирк. Оставете детето да нарисува лицето и да се облече, за да играе ролята на клоун. Той може също да действа като лидер, треньор или магьосник. Просто трябва да заемете място в залата и да се насладите на представлението.

20. Пералня. В тази игра детето приема дрехи от клиенти (в ролята им влизат меки играчки и кукли). Детето пере дрехите и ги връща. На пръв поглед тази игра изглежда примитивна, но изисква определени умствени усилия от детето. Той трябва да запомни имената на всеки клиент и имената на дрехите.

21. Къпане на дете. Дайте на детето кукла и му предложете да го изкъпете. Научете как правилно да държите куклата по време на къпане, да използвате сапун, да избършете куклата и да я обличате. След това детето може да приспи куклата. Тази игра учи детето на отговорност и съпричастност.

22. Автомивка. За тази игра можете да използвате почти всяко нещо, което е в къщата. Например, можете да хвърляте шалове, панталони, ризи и други дрехи на масата, за да направите тунел. Преместете столовете, за да стане по-дълго. Оставете детето да пълзи през тунела, както кола минава през автомивка. За да засили ефекта, детето може да издава звуци.

23. Водещ на телевизионно предаване. Това е една от най-интересните ролеви игри за деца. Насърчете детето си да създаде собствено телевизионно предаване. Той може да измисли идеята и сценария за шоуто. Може да е новинарско издание, сериал и т.н.- всичко, на което е способна детската фантазия.

Изрежете рамка от картон. Това ще бъде телевизия, в която детето ще показва предаването си.

24. Радио водещ. Тази игра е подобна на предишната. Децата я обичат, защото им дава много възможности за общуване. Дайте на детето си навит вестник, който да му служи като микрофон. Можете също да му дадете някаква джаджа, така че да включва музика за своите предавания.

25. Учител в детска градина. Тази игра е добра за онези деца, които обичат бебета. В играта можете да използвате кукли или меки играчки. Задачата на детето в играта е да ги нахрани, да им смени пелените и да ги сложи да спят. Тази игра учи децата на съпричастност и отговорност.

26. Полицай. Децата често играят на ченгета. Нека вашето дете изпробва тази роля: разкрива престъпления, регулира трафика и т.н. Детето може да използва картонената кутия като полицейска кола и да патрулира в града.

27. Пазарувайте. Събирайте различни предмети и ги подреждайте на дивана. Това ще бъде вашият магазин за хранителни стоки. Детето трябва да измисли цена за всеки артикул. Той може да играе различни роли: касиер, продавач или купувач. Продавачът трябва да поздрави всеки купувач и да му предложи помощ. Касиерът трябва да брои купувачите, а купувачът, напротив, трябва да плати стоките. Тази традиционна игра може да научи детето на много умения – ментална аритметика, учтиво общуване и др.

28. Музикална група. За тази игра можете да закупите играчки музикални инструменти за вашето дете или да използвате импровизирани средства (лъжици, пластмасови чинии и др.). Можете да използвате всичко, което издава звук (например, изсипете ориз в кутия, налейте вода в бутилки, направете тръба от картон, която ще имитира флейта и т.н.). След репетициите помолете детето си да организира концерт.

29. Журналист. Ако мислите, че детето ви може да стане успешен журналист в бъдеще, издайте вестник с него. Поканете го сам да избере роля: редактор, репортер или фотограф. Детето може да измисля въображаеми истории за случващото се в живота му или в града. Детето ще хареса тази игра и ще се радва да събира новини.

30. Астронавт. Децата обичат космоса и всичко свързано с него. Следователно те могат да играят на астронавти с часове. В хода на такава игра можете да научите детето на имената на планетите и да му кажете информация от астрономията.

Направете заедно с детето си ракета от картон. Също така направете макети на планети и ги окачете из стаята. Детето може да играе ролята на астронавт: да лети с ракета и да изследва планетите. В т.н С тази игра детето развива своята креативност, въображение и други важни умения, които ще му бъдат от голяма полза в бъдеще. Също така играта може да помогне на детето да развие фини и груби двигателни умения, дедуктивно мислене и способност за решаване на проблеми. Използвайте каквото намерите в къщата и се забавлявайте!

admin

admin