Хренене с адаптирано мляко

1. Важно е да знаете, когато храните бебето си с адаптирано мляко.

Така че вече сте избрали сместа, за мнозина тя е била предварително в шкафчето и ако все още мислите за избора, тогава статията за смесено и изкуствено хранене ще ви помогне.

Първо, нека поговорим за съхранението на сместа у дома. В крайна сметка майките често купуват няколко кутии за бъдеща употреба. Първо, погледнете етикета за информация относно условията на съхранение на продукта.
1.1. затворена смес

Неотворената смес обикновено има срок на годност 24 месеца от датата на производство.
Срокът на годност обикновено се намира на дъното на метална кутия и се обозначава със съкращения, като BB (най-добър преди) или Exp. Дата (срок на годност). Във всеки случай ще видите някаква бъдеща дата, тя ще покаже крайния срок на годност на продукта.
Не забравяйте, че нивото на безопасност и контрол на качеството на адаптираното мляко за кърмачета е толкова високо, че не трябва да се страхувате да купувате продукт с изтичащ срок на годност. Такива периоди се определят с голям марж.
Повечето производители препоръчват сместа да се съхранява между 0 и 25°C. Охлаждането или нагряването на сместа намалява нейните органолептични свойства, неправилното съхранение също може да повлияе неблагоприятно на разтворимостта на продукта.
Когато купувате смес, внимателно проверете буркана за повреда на шевовете – проникването на въздух в продукта е неприемливо, но малките вдлъбнатини на опаковката са напълно некритични, въпреки че намаляват впечатлението за външния вид на буркана.

Отглеждане, съхранение, температура на сместа
1.2. Отворена опаковка на сместа

Отворените смеси обикновено се съхраняват при 0 до 25°C. След отваряне сместа обикновено трябва да се консумира в рамките на 4 седмици. Смесите са опаковани в специална защитна атмосфера от инертен газ, която се разрушава при отваряне на опаковката. Инертният газ предотвратява развитието на живи организми в сместа. Прочетете внимателно препоръките на производителя за съхранение на отворената опаковка от сместа.
Не забравяйте незабавно да затворите плътно пластмасовия капак, не го оставяйте отворен, когато приготвяте продукта или храните бебето. Влагата, попаднала в опаковката от въздуха, ще повлияе неблагоприятно на микробиологичната чистота на сместа.
Формулата не се съхранява в хладилник, така че помислете къде и как ще я съхранявате и дали си струва да купувате големи количества.

1.3. Бутилки за смесване

Изберете тези, които ви харесват най-много, а също и като вземете предвид възрастта на детето, основното е да ги поддържате чисти. Помислете каква интензивност на потока е най-удобна за вашето бебе.
Преди първата употреба бутилките трябва да се стерилизират в стерилизатор или да се варят 3-5 минути. Отстраняваме капачките и дюзите и кипваме заедно с бутилките. Впоследствие не е необходимо да стерилизирате шишетата след всяко хранене, можете да го правите веднъж на всеки 1-2 дни, но разбира се трябва да измиете старателно съдовете на бебето, като премахнете всички остатъци от сместа.
Можете да го перете както с добри препарати, така и с обикновена сода. След измиване изплакнете и подсушете добре бутилките и накрайниците, като се уверите, че няма остатъци от сместа по стените.
Не оставяйте бутилките неизмити след хранене – това бързо ще покаже жълто покритие от сместа или петна от водата. Създайте си навик да миете шишетата и зърната веднага след хранене.

Детето пие разредената формула
1.4. Каква вода се разрежда със смес

Водата за разреждане на сместа, разбира се, се нуждае от най-чистата и мека.
Бутилираната бебешка вода е оптимална за разтваряне на адаптирано мляко, но не е задължителна.
Достатъчно е сместа да се разреди с преварена вода, охладена до температурата, препоръчана от производителя, обикновено от 37 до 40 ° C.
Можете да разреждате гореща вода със студена вода, но никога не смесвайте преварена и непреварена вода.

2. Как да разредите мляко за бебета?
2.1. Как да разредите сместа

Внимателно прочетете инструкциите на производителя за приготвяне на сместа, това ще ви помогне не само да приготвите вкусна напитка, но и да спасите бебето от много проблеми, произтичащи от небрежността на родителите.
Следвайте препоръките на производителя за пропорциите на суха смес и вода. Както твърде малкото, така и твърде многото адаптирано мляко могат да навредят на вашето бебе. Таблиците за разреждане на сместа се съставят, като се вземат предвид хранителната стойност на продукта и възрастовите нужди на децата. Вашият лекуващ лекар ще изготви диета за нуждите на вашето бебе.
Първо се налива вода в бутилката, след което се добавя сместа! Не обратното.
Не разклащайте сместа твърде силно! Това води до образуване на пяна, която, попаднала в устата на бебето, предизвиква повишено образуване на газове.
Най-добре е сместа да се разбърква с въртеливи движения поне 15-20 пъти (кръгове), по-добре бутилката да се държи вертикално.
Белите бучки по стените на бутилката са често срещано явление и могат да бъдат свързани, наред с други неща, с различна вода, която се използва в лабораторията при съставяне на рецепти и вода у дома. Животинското мляко, в зависимост от времето на годината, също може да се различава леко по отношение на органолептиката и състава, но това също влияе върху развода. стойност на продукта. Температурата на водата тук е критична, но малко хора използват термометър, когато приготвят сместа, но парчета мазнина могат да останат по стените на бутилката дори при малка разлика между препоръчителната и действителната температура на готвене.
Ако планирате да храните детето си на разходка, тогава вземете суха формула в специален контейнер и термос с вода, загрята до необходимата температура. Смесете част от формулата, преди да нахраните бебето си.
Преди хранене ВИНАГИ проверявайте температурата на сместа, като я капнете върху опакото на ръката си – сместа трябва да е приятна и топла, а не гореща или студена.
Не смесвайте различни формули в една бутилка, дори и да са различни смеси, например различни формули от един и същи производител. Изключение могат да бъдат някои терапевтични смеси, които могат да се добавят към основната смес. Такава храна се приготвя само по препоръка на лекуващия педиатър.

Инструкции за отглеждане на адаптирано мляко
2.2. Може ли сместа да се претопли? Как да загрея сместа?

По-добре е да не загрявате готовата разредена смес.
Затоплянето в микровълновата, ако не можете да контролирате температурата на нагряване, може да бъде опасно за детето поради неравномерно нагряване.
Всяко загряване на сместа над температурата на разреждане намалява хранителната стойност на продукта, т.к Не всички съставки понасят топлинна обработка.
По-добре е да загреете водата за приготвяне на сместа, а не готовата смес.
Пригответе формулата непосредствено преди хранене, това ще ви помогне да поддържате напитката при удобна температура.
Ако все пак трябва да загреете сместа, тогава е по-добре да направите това на водна баня или под течаща гореща вода.
Предлага се нагревател за бутилки, прочетете внимателно инструкциите, преди да загреете адаптирано мляко или адаптирана вода. Прочетете отзивите на мама.
Сместа, останала от предишното хранене, не се препоръчва да се нагрява, по-добре е да се приготви нова порция. В остатъците от сместа микробиологията бързо се нарушава и някои хранителни вещества просто изчезват. Производителите не препоръчват съхранение на готови смеси за повече от 20-40 минути. В родилните домове това е необходимост, у дома е по-добре да се избягва.
Не забравяйте да тествате температурата на адаптираното мляко върху ръката си, преди да нахраните бебето си!

Прегряване при разреждане на сместа
2.3. Колко време да съхранявате разредената смес

Производителите не препоръчват съхранение на готови разредени смеси за повече от 20-40 минути. В родилните домове това е необходимост, но у дома е по-добре да се избягва.
Опитайте се да приготвите сместа за едно хранене, ако детето не е довършило сместа, тогава е по-добре да я излеете и да приготвите нова смес за следващото хранене.

ВНИМАНИЕ: Информацията е само за справка, всички деца са индивидуални, за всякакви хранителни и здравословни проблеми на вашето бебе, непременно се консултирайте с вашия педиатър. Кърмата е най-добрата храна за вашето бебе.

admin

admin