Успокойте детето си с повече от храна.

Опитайте се да успокоите бебето си не само с храна. Кърменето или храненето с бутилка по някаква причина може да причини на бебето:

– Заспива само с гърда или шише в уста.

– Яде малко по малко през целия ден и е склонен да прави същото през нощта, така че се събужда по-често.

– Яде малко и често и затова не стига до по-мазното и питателно „задно“ мляко, което допринася за сънливото състояние на бебето. Задното мляко също балансира въглехидратите (които са богати на предното мляко), което означава, че намалява вероятността от газове и колики, което също има положителен ефект върху спокойния сън.

Ако е минало много малко време от предишното хранене и детето не е доволно, не бързайте да храните отново: проверете пелената; уверете се, че детето не е нито студено, нито горещо; помнете кога е спал – може би е буден повече от 2 часа. Опитайте един от следните начини да успокоите детето си:

(1) Люлеене в количката или креватчето
(2) Разхождайте се с бебе на ръце
(3) Включете монотонна тиха бавна музика или „бял шум“
(4) Викайте, пейте тихо
(5) Нежно масажирайте с върха на пръстите си, погалете бебето
(6) Повиване – много деца на тази възраст се чувстват по-комфортно и по-спокойно
(7) Ако бебето е по-голямо от 6 седмици и няма проблеми с лактацията, предложете на бебето залъгалка.
(8) Ако нищо не работи, нахранете отново (ако бебето направи няколко сукателни движения и се успокои, значи все още не е гладно и просто се успокоява с гърда или шише)

В ситуация, в която един метод не работи в продължение на 10 минути, опитайте друг. Ако сте „достигнали точката на кипене“, оставете детето да продължи да успокоява някой друг – татко или баба. Ако сте сами вкъщи, тогава сложете бебето в креватчето и си дайте 2-3 минути да си поемете въздух.

admin

admin