Сънят на децата: често срещани грешки на родителите

Какво правят родителите, които са убедени, че непрекъснатият сън всяка нощ е норма, с която детето им трябва да се научи да се съобразява, преди да се научи да седи уверено.

1. Не гледайте детето, а гледайте масите.

Нормите на съня за деца в зависимост от възрастта им, дадени в различни ресурси, показват колко средно спят децата на определена възраст според изследователите. В същото време времето, през което всяко конкретно дете получава достатъчно сън, според същите изследователи, може значително да се различава от тези средни стойности, както нагоре, така и надолу. Ако детето ви наистина е лишено от сън, това ще си проличи. Той ще потърка очите си, ще изглежда малко „замръзнал“, ще се фокусира по-лошо върху хората и играчките. Той моментално ще заспи в колата или количката, а в същото време е много трудно да го свалите вечер, т.к. точно по това време той е много активен. Сутрин такова бебе ще се събуди не в настроение, а през деня също често ще бъде капризно.

Същият принцип работи за средни режими и едно идеално време за всички връстници вечерта „изгасва“. Фактът, че детето отказва да заспи по определен за него график, не означава непременно, че родителите му не са достатъчно усърдни и постоянни, може просто бебето да има различни циркадни ритми. Така че в азиатските и кавказките страни по дефиниция децата си лягат 2-3 часа по-късно, отколкото в Европа и Америка. И те също стават, съответно, по-късно. Може би това се дължи на факта, че повечето деца в азиатските страни спят в стаята на родителите си. И в този случай естественият график на съня на детето може да се доближи до неговия режим на сън.

2. Не приоритизирайте съня на детето си.

Съвременните родители се опитват да поддържат социалната си активност колкото е възможно повече след раждането на дете. Водят го на срещи, по кафенета, по магазини и на гости при приятели. В резултат на това преумореното дете е палаво и изисква много внимание, по-трудно го слагаме вечер да спи и сънят му ще бъде по-неспокоен. Планирайте дейностите и деня си така, че детето да спи през деня в обичайното време, а той да ви даде добра почивка през нощта и да работи продуктивно на следващия ден.

3. Сложете детето, където му е удобно

Това отново може да е непозната стая на парти, но по-често столче за кола или количка. Детето бързо се люлее и заспива лесно, но почива много по-зле, отколкото у дома в креватче – спомнете си съня си във вагон на метрото или в кола. Сънят в движение е по-малко възстановяващ от спането в детско креватче, защото остава повърхностен навсякъде. Освен това у дома можете да осигурите на детето необходимите условия за здравословна почивка (приглушена светлина, тишина, липса на разсейващи движения наоколо) и да формирате правилните асоциации за сън със стаята и креватчето.

4. Оставят детето да стои до късно, като си мислят, че то ще спи сутринта (и оставят родителите му да спят)

Но при деца от 6 месеца до 5-6 години това не работи. Способността да се компенсира липсата на вечерен сън чрез по-дълъг сън сутрин се формира при децата по-близо до училище. Те са твърде податливи на циркадните ритми (биологичния часовник на тялото) и все още не знаят как да ги измамят, както правят възрастните. С други думи, те все още ще се събудят рано, но не и спят.

5. Пренебрегване на ритуалите преди лягане

Може да бъде трудно за дете, подобно на възрастен, да се изключи веднага, след като е играло активно и се е забавлявало. Има нужда от време, за да забави темпото и да се успокои. Ритуалите за успокоение, повтаряни в една и съща последователност всяка вечер, са чудесен инструмент за преместване на бебето от режим на тревога в режим на сън. Ще им отделяте средно по 30 минути всяка вечер и ще бъдете възнаградени с часове и нерви, спестени за стилизиране.

6. Опитайте се да откриете и коригирате поведенческите проблеми на детето, свързани със съня, когато е още твърде малко.

Последните проучвания показват, че изкуствените опити за „поправяне“ на честите събуждания и удължаване на нощния сън на деца под 6-месечна възраст чрез коригиране на нощното хранене и научаване да заспиват сами не гарантират липсата на проблеми със съня след шест месеца, а също така носят определени рискове. За кърмените бебета това е риск от проблеми с лактацията и съкращаване на продължителността на кърменето. За всички деца това са допълнителни сълзи и повишена тревожност на родителите, фокусирани върху отклонението на съня на детето им от „нормите“.

admin

admin