Първите думи на бебето: отговор на вашите въпроси относно формирането на речеви умения при децата

Към края на първата година от живота на детето майките и татковците очакват с нетърпение кога бебето ще започне да говори първите думи и се чудят как да помогнат на детето да проговори по-бързо. В тази статия ще се опитаме да отговорим на много въпроси относно развитието на речта при деца под една година, които повечето родители имат.

След като вашето мъниче достигне определен етап на развитие, вие отчаяно ще искате да знаете кога той (или тя) ще произнесе първите си думи. Цялото семейство затаява дъх при всеки звук, който издава детето, надявайки се този път да чуе напълно оформена дума или фраза. И разбира се, в този момент между родителите се води тайна битка, когато майката се надява, че първата дума на детето ще бъде „мама“, а бащата очаква „татко“ да прозвучи в най-решаващия момент. Залозите тук са големи, но, за съжаление, нищо не може да се предвиди.

Както при всички други етапи от развитието на вашето дете, ние не можем да предвидим кои ще бъдат първите думи и кога точно ще бъдат, но можем да отговорим на много от вашите въпроси, свързани с развитието на речта при деца под една година:

Как да насърчим детето да се опитва да говори?

Може би подобна комуникация може да изглежда малко неестествена отстрани, но ако бебето ви погледне и ви каже „лалала“, отговорете на това с въпроса „Пееш ли песен – лала?“. Това ще помогне на детето да развие разбиране за комуникация.

Използвайте имена и заглавия

Дайте имена на всичко. Когато докоснете мека играчка, кажете: „Ето го панда Петя“, когато храните бебето, покажете прибори за хранене с думите: „Това е лъжицата на татко“ – такива прости упражнения помагат на бебето да започне да свързва предмети с думи.

Четенето на образователни книги на дете, което не разбира тяхното значение, може да изглежда като неблагодарна (и скучна) задача. Това мнение е фундаментално погрешно: четенето на прости приказки и стихове ще помогне на вашето бебе да разбере значението на все повече и повече думи, ще развие по-широк речников запас и ще насърчи детето ви да стане читател в бъдеще, когато порасне!

Кога (на каква възраст) детето казва първата дума?

Честит първи рожден ден
Обикновено бебетата започват да произнасят първите си думи около една година, но ако детето ви проговори малко по-рано или по-късно, това е съвсем нормално.

Копиране с намаление
Пригответе се за факта, че първите думи на вашето бебе няма да звучат перфектно, но то (тя) ще се опита да повтори всичко, което казвате. Можете например да чуете „мама“ вместо „мамо“, „бака“ вместо „куче“, „олти“ вместо „жълто“ и „гети“ вместо „спагети“… Понякога детето само казва първите срички на думите, не се притеснявайте, на първия етап от формирането на речеви умения при много бебета това се случва.

Какво казват животните
Гласните са по-лесни за произнасяне от децата от съгласните, така че животинските звуци като muu, bee, kokoko, gagaga, igogo са чудесни за насърчаване на нови думи.

Как можете да научите детето си да говори с изречения?

Честит втори рожден ден
Около двегодишна възраст вашето дете ще започне да използва по-сложни фрази и изречения вместо отделни думи. Както при първите думи, това може да се случи малко по-рано или по-късно, така че не се тревожете много за това.

Не коригирайте
Вместо да поправяте малкото си дете, когато едно изречение е изречено неправилно, повторете казаното, но използвайте правилната граматика. Например, ако едно дете каже: „Маша, дай ми да пия“, трябва да повторите „И моля те, дай и на мен да пия“. Това е много по-продуктивна техника на обучение за вашето малко дете, като му помагате да чува правилната структура на изречението през цялото време.

време за история
Можете да насърчите детето си да използва пълни изречения, като помолите малкото си дете да говори за игра, на която е играло, или за разходка, която сте направили. Този метод не само принуждава детето да подбира думи и фрази, които да произнася, но и го въвлича в комуникация.

Дайте време на вашето бебе
Толкова сме свикнали с високата скорост на речта, че когато общуваме с дете, лесно ни се иска да завършим изречение вместо него, което то произнася твърде бавно. Това не си струва да правите, трябва да дадете време на бебето да помисли коя дума да каже следващата. Усвояването на ново умение винаги отнема време, така че дайте възможност на детето си да овладее това умение бавно, с темп, който отговаря на способностите на детето, без да подсказва отговорите.

Сега, скъпи майки и татковци, надяваме се, че знаете какво да очаквате в бъдеще от вашето очарователно бебе и как да помогнете на детето да проговори.

Коя е първата дума, която обикновено казват децата? За повечето деца, разбира се, „мама“ е първата дума. Но това не винаги е така. Първата дума може да се появи вЗа мен е непонятно, например, синът на моята колежка произнесе като първа дума непозната „таканя“, с което обедини сестрите на майка си в едно понятие (по-късно разбрахме, че „таканя“ означава „леля Катя и леля Аня“). .

Бъдете готови, веднага щом детето ви започне да произнася първата дума, вие навлизате в нов свят на комуникация и взаимодействие, където всяка фраза, която казвате, започва да играе важна роля в обучението. Само от вас зависи какви ще бъдат първите думи на детето. Научете бебето си на първите думи, разширете възможностите му за комуникация.

admin

admin