По кое време можете да разберете пола на детето?

Преди 11 седмици е невъзможно да се разпознае момче или момиче на монитора на ултразвукова машина. Плодът е още мъничък и е дълъг около 4-6 сантиметра, и тежи само няколко грама, половите органи все още не са оформени.

Но вече до 12-13 седмици плодът достига 8-12 сантиметра, формират се костите на лицето и се появяват първите признаци на гениталните органи: при момче пенисът започва да се образува от гениталния туберкул.

На 12-13 седмица бременната жена преминава първия скрининг, за да се увери, че бебето се развива правилно. Нашата клиника провежда първия пренатален скрининг с помощта на два софтуерни продукта: Astraia (Великобритания) и PRISKA (Германия).

Срок на преминаване от 11 седмици 6 дни до 13 седмици 6 дни.

Опитни лекари по ултразвукова диагностика, работещи на ултразвукова машина от експертен клас, могат да определят пола на бебето от 12-13 седмици. Точността на резултата е 80-90%. Това се улеснява от редица косвени признаци: дебелината на пъпната връв, обемът на амниотичната течност, теглото и размерите на плода, формата на черепа и челюстта.
В коя седмица можете точно да разберете пола на детето?

Отговорът на този въпрос обикновено се дава чрез скрининг през втория триместър при проследяване на бременност от 19 до 21 седмица.

От 20-та седмица на бременността ултразвуковият лекар може почти точно да определи пола на бебето.

Но има изключения: с неудобна поза на дете, компресирани крака или позиция на гърба е напълно възможно да объркате момче с момиче и обратно. Ако лекарят има съмнения, тогава можете да се подложите на ултразвук на по-късна дата или да се примирите с изненада преди раждането.

И ако има основателни причини защо трябва да разберете пола на детето по-рано от 20 седмици? Има ли метод за определяне на пола на дете, различен от ултразвук?
Кръвен тест за определяне на пола на детето

Съвременните диагностични методи са постигнали впечатляващи резултати: например, започвайки от 7 седмици от бременността, можете да дарите кръв за анализ и да разберете пола на детето с точност от 95%. Методът се основава на факта, че кръвта на майката съдържа малко количество фетална ДНК. Бременна жена дарява кръв от вена, в пробата се изолира ДНК на детето. Ако се намери Y хромозома, тогава ще се роди момче.

Този метод се използва най-често при наличие на наследствени заболявания в семейството, които се предават на определен пол. Пример за това е хемофилията, която се наследява само при момчетата.

Най-надеждният начин да разберете пола на детето е 3D или 4D ултразвук за период от 25-30 седмици. Устройство от експертен клас с отлична резолюция на екрана, бебето вече е голямо и оформено – грешка е практически изключена. По това време дори чертите на лицето на бебето се виждат, можете да разберете на кого прилича. А също и записаното видео и първата снимка даваме на бъдещите родители.

admin

admin