Може ли дете да спи с нощна лампа?

Как светлината в детската стая влияе на съня и необходимо ли е да се използва нощна лампа?

Най-простият регулатор, с който можем съзнателно да влияем на хода на нашия биологичен часовник, е светлината. Не е тайна, че ярката светлина стимулира и възбужда, докато тъмнината ви кара да се чувствате отпуснати и уморени.

Ярката светлина контролира много процеси в тялото, включително потискане на производството на мелатонин, хормона на съня. Излагайки бебето си на сутрешна светлина, вие натискате бутона „старт“ в тялото му. Опитайте се да започнете деня с бебето си в осветена стая – прегръдките, закуската и кърменето в стая с ярка естествена или изкуствена светлина ще дадат добър прилив на енергия. По същия начин, по който ярката светлина служи като сигнал за бебето да се събуди и да бъде активно, тъмнината действа като бутон за спиране и насърчава освобождаването на мелатонин. Намаляването на светлините в дома ви час-два преди лягане ще помогне на бебето да спи повече.

Обърнете специално внимание на осветлението в стаята, където спи вашето бебе. Сънят може да бъде повлиян както от външни източници на светлина – улична лампа, фарове на преминаващи коли, светлина от прозорците на съседни къщи, така и от източници на светлина в стаята – светлина от електронни устройства, лампа, нощна лампа.

Той е идеален за продължителността и качеството на съня на детето, за да поддържа спалнята напълно тъмна. Опитайте се да използвате завеси или завеси с подплата, които блокират външната светлина. Изключете всички електронни устройства от контактите, така че светлината от индикаторите да не пречи на съня на бебето. Използвайте нощна лампа със слаба светлина само когато трябва да смените памперс, да дадете вода или да заведете бебето си до тоалетна, защото дори много слаба светлина от нощна лампа може да наруши съня и да наруши часовника на тялото

Бебе, което се страхува от тъмното, ще се чувства по-комфортно, ако в близост до креватчето му постоянно свети нощна лампа. Когато използването на нощна лампа е неизбежно, обърнете внимание на цвета на лампата. Мелатонинът се потиска най-силно от синята светлина, затова е желателно да се избягва синята част от спектъра.

Между другото, енергоспестяващите и LED лампи, които сега са често срещани, както и смартфоните и таблетите, излъчват много сини лъчи. Но това не означава, че трябва да се върнете в 17 век и да прекарате една вечер в четене на свещи, за да защитите децата си от синята светлина. Проучванията показват, че сините лъчи не работят на разстояние от 1,5 метра от човек, така че с подходяща подготовка можете да намалите ефекта им върху съня:

– по-добре е да предпазите децата от използване на компютър или таблет 2 часа преди лягане

– уверете се, че екранът на вашия компютър или таблет не е по-близо от 30 сантиметра до лицето ви

– телевизор, който също излъчва сини лъчи, трябва да е на поне 1,5 метра от зрителя, така че постоянно напомняйте на децата да не седят твърде близо до телевизора

– 2 часа преди лягане изключете всички източници на сини лъчи или ги поставете на разстояние повече от 1,5 метра от детето

– изключете тавана един час преди лягане, намалете светлината в къщата

admin

admin