Как да прекарате качествено време с детето си

Съвети за родителите как да се насладят на моментите, прекарани с децата си

Как да прекарате качествено време с детето си

Много родители се оказват напълно изтощени в края на деня. Заведете детето на училище, вземете чантата му, вземете го от училище след училище, преподавайте уроци с него, сгответе вечеря, изкъпете се, четете преди лягане … Добавете към тази работа и други дейности, без които зрялата възраст не може. Вечер родителите едва имат достатъчно сили, за да стигнат до леглото. И тази рутина се повтаря ден след ден. Всеки ден, прекаран с малко дете, се чувства като седмица, а всяка седмица като месец.

И все пак, когато празнувате детски рожден ден, ви се струва, че времето лети с невероятна скорост. За миг едногодишно дете става на пет, малко повече – и вече е на 15. Младите родители са изправени пред този неумолим ход на времето, когато децата растат точно пред очите им. Всеки ден носи нови постижения и нови поводи за изненада. Но бързият ритъм на съвременния живот често ни пречи да се насладим на всички характеристики на детството.

Много от нас са чували за нови тенденции като бавно родителство, стриктно родителство, внимателно родителство и т.н. Много експерти обаче казват, че целият процес на родителство се свежда до един принцип: родителите трябва да прекарват повече време с децата си. Децата трябва да видят кой сте и как живеете живота си. И на свой ред те ви помагат да разберете по-добре кой сте.

Когато съберете времето, което детето ви прекарва с ежедневните си дейности, сън, посещения при приятели, прекарване на време с бавачка или прекарване на време далеч от дома, започвате да оценявате повече оставащото време, което прекарвате с него.

Малко статистика: от раждането на детето до момента, в който завърши училище и отиде в университет – само 1880 почивни дни. Ако детето е вече на 5 години, вече са изминали 520 почивни дни. И колкото по-голямо е детето, толкова по-често прекарва уикенда с приятели или просто е заето. Същото се случва и през делничните дни. През цялата седмица можете да намерите само няколко часа, които да прекарате с детето си.

Въпреки това, вместо да се притеснявате колко време можете да прекарате с детето си, фокусирайте се върху това да извлечете максимума от тези моменти. Родителите често компенсират липсата на време с неговото качество. Два часа разходка в парка. Вечерта – ходене на кино. Вечеря в ресторанта. Но истината е, че качествено прекараното време може да се случи, когато изобщо не го очаквате – не само в парка, но и например, когато пътувате с кола на кино.

Когато графикът ви е твърде натоварен, представете си, че детето ви е пораснало и е започнало самостоятелен живот. Представете си стаята му, която винаги е разхвърляна, чиста и подредена. След това се върнете в настоящия момент и разберете, че хаосът и безпорядъкът, които ви дразнят, няма да са винаги там.

Не всеки ден, който прекарвате с детето си, ще бъде перфектен, но един ден, когато то започне самостоятелен живот, ще почувствате дълбоко удовлетворение, защото сте му дали всичко, за да успее в живота, и всичко на себе си, за да станете успешни родители. Времето не може да се забави, но може да се оптимизира. Затова, докато детето е още при вас и прави бъркотия в стаята си, отидете при него преди лягане, за да му пожелаете лека нощ.

Медитация за родители

Когато сте затрупани с ежедневни дейности, е лесно да започнете да общувате с детето си автоматично и по разсеян начин. Но ако сте близо до дете, а умът ви се лута някъде далече, това е равносилно на това да не общувате изобщо с него. Вместо това се впуснете в един вид медитация: съсредоточете се върху детето си, опитайте се да го чуете, разберете и се изненадайте колко бързо расте и се учи.

Пижама ходи

Времето за лягане може да бъде твърде забързано за детето. Има добър начин да го успокоите – разходка по „пижама“. Разбира се, ходенето по пижама си струва само когато времето го позволява. Това ще позволи на детето да се отпусне, а вие да прекарате време с него, което бихте могли да прекарате в гледане на анимационни филми или игра на компютърни игри. Основният елемент на такава разходка е пижамата. Когато детето се изкъпе, измие зъбите и облече пижамката, сложете го в количката (или ако е малко по-голямо, просто обуйте маратонки) и бавно се разходете из квартала. Не вземайте храна на разходка (в края на краищата детето вече е измило зъбите си), не играйте активни игри, дори не можете да говорите. Кратка разходка ще гарантира, че детето ще е готово за лягане, когато се върне у дома.

пица вечер

Семейните вечери са страхотни сами по себе си, но децата обичат тематичните вечери още повече. Може да е пица, суши или италианска вечер. Когато децата се интересуват и се забавляват, те охотно разговарят с родителите си по време на вечеря.

Тематичните вечери са чудесна възможност да включите детето си в процеса на готвене. Ако тогава и Ако често се готви различно ястие, детето може да ви помогне – защото от последния път помни какво трябва да се направи. Докато готвите, можете да говорите с детето си за това как се справя в училище. Когато тръгне за училище или детска градина сутринта, напомнете му, че тази вечер имате специална вечеря. Цял ден ще чака с нетърпение вечерта.

Поправете нещата заедно

Поправете кран, сменете гуми на кола или боядисайте ограда с детето си. Вършенето на домакинска работа е добър начин да прекарате време с детето си и да му дадете полезни умения. На тавана или в мазето винаги има какво да се поправи. Дайте на детето си фенерче и обяснете какво правите. Когато детето поотрасне, оставете го да участва в ремонтните дейности под ваше наблюдение. След като порасне, детето няма да се страхува, че нещо може да се счупи в къщата и ще може да поправи нещата.

Разхождайте се по-често

Когато шофираме навсякъде, дори и на къси разстояния, в опит да спестим време, всъщност губим ценни моменти, които можем да прекараме с детето си. Следващият път, когато трябва да заведете детето си някъде, разходете се там. Разходката заедно е чудесен начин да забавите темпото и да прекарате повече време с детето си. Кажете му къде отивате и също така говорете за това, което виждате по пътя. Дръжте ръката му, ако все още не е започнало да се срамежливо. Ако водите детето си на тренировка или музикално училище и обикновено се връщате да го вземете, можете да вземете работния си лаптоп или книга със себе си, за да прекарате времето. След като изчакате края на тренировката, вземете детето у дома.

Играйте игри с детето си

Ако сте купили игрова конзола за вашето дете, научете как да я играете сами. Така че можете да се докоснете до неговия свят. Защо е важно? Първо, игрите предизвикват дух на състезание и децата се радват да видят родителите си като прости хора с човешки емоции. Второ, дори и да не сте много добър играч, ще бъде забавно. Трето, много игри имитират реални действия (например футбол, баскетбол и други спортни игри). Ако не можете наистина да играете тези игри с детето си, компютърните игри ще ви помогнат. Въпреки това, не им отделяйте твърде много време, така че виртуалната реалност да не замести физическата реалност.

Почерпете детето си със сладолед или пуканки в неделя

Да, всеки знае, че съвременните деца често са с наднормено тегло. И, разбира се, не искаме това за нашите деца. Но децата на всяка възраст трябва да се чувстват като деца.

Създайте специални традиции въз основа на това, което вашето дете харесва. Тези традиции ще означават много за детето, защото не се използват толкова често. Яжте сладолед с детето си в горещ летен ден, прекарайте студените зимни вечери с чаша горещо какао, вземете пуканки с вас на кино или на футболен мач. Сладоледът е добре да се поръси с шоколад, а какаото върви добре с прегръдки. Ако все пак давате на детето си само здравословна храна, ябълковият сладкиш също е подходящ.

Храната в тези класове не е основното. Лакомствата ви помагат да се свържете с детето си и да създадете незабравими спомени за него. Детето може и да не си спомня за какво говорихте, но вкусът на вашия ябълков пай определено ще остане в паметта му. И, разбира се, детето ще запомни традициите на вашето семейство за цял живот.

Ако използвате всяка възможност да прекарате пълноценно време с детето си, вие не само ще бъдете добър родител, но и ще дадете добър пример за бъдещето, когато то има собствено семейство. Покажете на детето си колко много цените времето, което прекарвате с него и ще допринесете за бъдещите поколения.

admin

admin