Как да отгледаме малък джентълмен

Практически съвети за развиване на добри обноски, емпатия, отговорност и доброта у момчетата

Имате ли дни, в които ви се струва, че синът ви расте като невъзпитан човек, който се държи лошо на масата, разплаква приятелите си, крещи и иска своето? Е, не сте сами. Повечето майки са преживели тези доста обикновени, но ужасно неудобни моменти, въпреки факта, че разбират, както и другите, важността на отглеждането на уважаван, отговорен, мил и уверен млад човек.

Майката на петгодишно момче разказа за това как се е почувствала, когато новият му приятел дойде да посети сина му, за да играе: обратно към мен. Той не пожела да сподели конструктора си и разплака момчето. Каквото и да казах, синът ми реагира с писъци. Бях ужасно смутена от поведението му, особено защото не искаше да се извини. Трябваше да прекратим срещата. Извиних се на момчето и майка му, но оттогава не сме заедно”.

В помощ на родителите на бъдещи момчета, ето десет съвета как да възпитате джентълмен.

1. Проверете очакванията си. Съобразете се с възрастта и характера на вашето дете. На всеки етап от развитието вашият син трябва да научи малко повече за маниерите, като например да казва „моля“ и „благодаря“ на възраст между 1 и 3 години и да помага за изчистването на масата на 4 или 5. Тригодишно дете все още не може да осъществи пълен зрителен контакт (вижте съвет 4), но на шест години децата вече могат да го направят.

Когато поставяте образователни цели, трябва да вземете предвид личността на вашето дете. Подредете уроците, като вземете предвид колко е срамежлив, смел, общителен, приказлив, любознателен и т.н. Децата не трябва да бъдат притискани. Бъдете внимателни към личността на вашия син на всеки етап от неговото развитие.

2. Насърчавайте емпатията. Състраданието е основна характеристика за изграждане на самоуважение и уважение към другите хора. Джентълменските деца не тормозят други деца и е по-малко вероятно да бъдат обект на подигравки. Малките джентълмени винаги защитават своите приятели.

Работете напред, като помагате на детето си да вземе предвид първо мнението на другите, а след това собственото си. Първо попитайте сина си как се чувства, а след това го попитайте как мисли, че се чувства другият човек. Това е важен нюанс, който, за съжаление, родителите често пропускат, но именно той ще допринесе за желанието да се помогне на други хора. Четете със сина си и задавайте въпроси като: „Как мислите, че се чувства заекът в историята?“ Ако едно дете се постави на мястото на заек, то ще придобие навик да мисли за другите.

3. Научете сина си да слуша. За да намерите и запазите приятели, е много важно да се научите да ги слушате – това се отнася за всички възрастови групи. Научете момчетата да полагат усилия сами и да слушат внимателно другите хора, защото техните мисли, възгледи и идеи имат голямо значение. В продължение на много години в обществото се развива култура на егоцентризъм. Следователно да живееш не само за себе си е важно и необходимо изкуство. Когато децата са готови да изслушат приятелите си, те показват загриженост.

4. Установете зрителен контакт и се усмихнете. Научете сина си да влиза в стаята, докато се усмихва и осъществява зрителен контакт с децата. Това също ще му позволи да забележи техните емоции и общо състояние. Ако дете седи само в стаята, поканете сина си да отиде и да поговори с него. Обяснете на сина си значението на усмивката, особено ако е срамежлив: усмивката озарява стаята, улеснява нещата и ви кара да се чувствате по-добре.

Контактът с очите изразява искреност и честност и насърчава сближаването между хората. Освен това помага за развитието на самочувствие. Гледането директно в очите обаче може да изглежда заплашително. Учете децата да гледат носа (особено за тригодишни). Не е толкова сигурно и не е толкова страшно. Повечето момчета се кикотят, когато са помолени да погледнат нечий нос, така че това е чудесен начин да разчупите леда и да внушите важно социално умение за цял живот.

5. Внушение чрез зрение, осезание и слух. Момчетата често са по-малко възприемчиви към думите от момичетата. За да възпитате джентълмен в едно момче и да му предадете вашето послание, общувайте с него с помощта на зрението, докосването и слуха. Например, ако синът ви винаги влиза в стаята с обувки, опитайте следния мултисензорен метод: Слезте на височината му и го погледнете в очите по приятелски начин, като поставите ръцете си нежно на раменете му и кажете: „Искам те да оставиш обувките си в коридора.“ Използвайте тази техника навсякъде – в къщата на приятел, в кафене, в магазин – тя ще затвърди уроците ви по етикет.

6. Действайте сега. Малките деца забравят какво се иска от тях само за секунди, така че е много важно те да изпълняват задачите веднага, а след това възнаграден с мили думи. Освен това центърът на паметта се развива по-късно при момчетата, отколкото при момичетата, така че момчетата и момичетата трябва да бъдат питани по различен начин. Когато помолите сина си да изнесе играчките си в коридора, насърчавайте го да го направи незабавно, така че споменът за молбата да съответства на действието. Или го направете заедно, за да моделирате как да се грижите за нещата и да обясните на глас защо сте изнесли обемисти играчки от стаята в края на деня.

7. Практикувайте у дома. Практикувайте галантност и поведение на масата у дома: благодарете за добре приготвената храна, ухажвайте присъстващите жени и момичета, помагайте при сервирането на ястия и други маниери, така че синът ви да знае добре какво да прави, когато е лишен от вашите подкани. Отглеждането на джентълмен в едно момче ще му даде умения да създава и укрепва връзки със семейството, учителите и приятелите и ще му помага ден след ден през целия му живот. Това изгражда самочувствие, защото във всяка ситуация – от вечеря в къщата на приятели до интервю за работа – вашият син ще знае какво се очаква от него. Той няма да седи с недоумение и объркване, което подкопава самочувствието. Той ще може да изглежда прилично и това ще му даде предимство.

Останете естествени. Включете обичайни ежедневни ситуации в уроците си. Например, ако някой в ​​супермаркета разби количка, кажете: „Чудя се какво му е?“. Ако сирената на линейката извири, кажете: „Надявам се всичко да е наред“.

9. Бъдете модел за подражание. Всички експерти са съгласни: и двамата родители трябва да се държат така, както искат синът им да се държи. Разбира се, по-лесно е да се каже, отколкото да се направи, но когато децата видят как даряваш за благотворителност, колко си мил с другите хора, учтив и мил, казването на „моля“ или „благодаря“ прави голяма разлика. Децата се учат да се държат от своите родители и настойници. Ето защо, не забравяйте да вземете предвид фактора личен пример, когато избирате бавачка или друг възрастен, който ще се превърне в среда на децата.

10. Работа в екип. Важно е да разработите план за сътрудничество с болногледачите или бавачката, така че да преподавате същите умения на децата. Посетете няколко от класовете на сина си и се уверете, че всеки ментор му носи едни и същи съобщения и инструкции, подходящи за възрастта. Прегледайте предишните девет съвета по време на редовните си срещи и ги коригирайте, докато синът ви узрява.

Докато вашият син потъва в ежедневието на един млад джентълмен, той ще почувства предимствата да бъде учтив и да се държи любезно с другите. Съвсем скоро той ще усети цялата приятност да бъдеш… приятен.

admin

admin