Как да научим децата на основите на научните знания

Съвети за родители, с които можете да запознаете децата в предучилищна възраст с научните знания

Основни положения:

Часовете по природни науки развиват уменията на децата за изследване и наблюдение.
Повечето деца обичат науката, защото получават голямо удоволствие от възможността да погледнат на света по различен начин.
Има много различни дейности, които можете да правите у дома, за да засилите и развиете любопитството на детето си.

Децата се раждат учени

Децата са любознателни по природа. Те гледат света около себе си ежедневно и развиват свои собствени идеи за това, което виждат и чуват. Искаме всяко дете и всеки възрастен да изпитва чувство на учудване, любопитство и откритие през целия си живот, така че всеки от нас никога да не напусне желанието да изследва този свят отново и отново. Ето защо е толкова важно да възпитаваме любов към науката от ранна възраст.

Какво се случва в първи клас

През първата година в училище детето се научава да измисля свои собствени теории защо се случват определени неща, да тества тези идеи на практика и да търси отговори на въпросите си в различни източници – от ръководители на клубове, учители, други възрастни, книги или интернет. В училище вниманието на детето е насочено към факта, че любопитството е изключително важно за науката.

Любопитството помага на детето и в много други области – помага за развиването на умения за наблюдение, решаване на проблеми и самостоятелно изследване. Всички те са полезни при изучаване на други училищни предмети като математика, роден език и изобразително изкуство.

Учителят ще научи детето да наблюдава, идентифицира и описва подобни, подобни явления, използвайки характеристики като размер, форма, цвят и тегло. Освен това учителите учат децата да сортират нещата по категории; обяснете, че обектите и явленията не винаги се държат, както очакваме, и че често науката генерира повече въпроси, отколкото отговаря. Част от учебния процес на детето в училище неизбежно ще бъдат прости експерименти за тестване на различни теории.

Какво трябва да правят родителите в допълнение към бъдещите училищни дейности?

Повечето деца са запалени по науката, защото е визуална и забавна. За да помогнете на детето си да открие, изследва и развие въображението си, изобщо не е необходимо да имате специални научни познания. Ето някои съвети и дейности, които можете да правите с детето си у дома:

Сезони

Науката изследва света около нас. Например, през есента, когато листата падат от дърветата и падат на земята, можете да използвате това прекрасно време, за да обсъдите различните сезони. Кой от нас не обича да събира разноцветни листа и да се въргаля в пухкавите им купчини, мятайки наръчи листа и наслаждавайки се на процеса?!

Накарайте детето си да събере различни листа и след това да ги сортира по форма. Всички ли са еднакви? Каква е разликата? По какво си приличат? Всички ли са с един и същи цвят? Същият размер ли е?
Докато детето се забавлява да подрежда и описва това, което е намерило, можете да го научите, че има четири сезона – есен, зима, пролет и лято. Говорете за промените, които се случват в природата: обикновено е студено през зимата, топло през лятото и можем да плуваме във вода, през пролетта има много дъжд и това е времето, когато много растения цъфтят и т.н.

Живи и неживи

Науката разделя света на живи и неживи същества.

Помолете детето си да събере три живи и три неживи предмета от парка.
Вашето дете може да не разбере веднага разликата между живо и неживо. Можете да му кажете някои характеристики на живите същества – растеж, движение, нужда от въздух, вода и храна, размножаване. Ами речта и дишането? Може да изглежда, че те са необходими за живота, но дали са? Помислете за това заедно.
Задавайте въпроси на детето си за заобикалящата го среда. Живо същество ли е камъкът? Ами речните камъчета? Ами морските миди? Саксии? тухли? Какво ще кажете за домашен любимец?
Наградете детето за усилията при събирането на материал. Помогнете му да категоризира правилно обектите като „живи“ или „неживи“. Бъдете внимателни: детето може да намери насекоми или паяци, така че понякога си струва да ограничите списъка с материали, разрешени за изследване.

Категоризация и класификация

Науката е изградена върху изучаването на света въз основа на класификация.

Помолете детето си да ви помогне да сортирате храните, които сте купили в магазина, по цвят, размер, форма или тегло. Превърнете тази дейност в забавна игра и обсъдете как можете да описвате нещата по различни начини в зависимост от избраната от вас категория. Артикулите с еднакво тегло могат да се различават по цвят, размер или форма. Артикулите с еднакъв размер могат да имат различни форми или тегло.
Помолете детето си да събере пет меки или пет твърди предмета из къщата. Нека използва всичките си сетива в процеса на търсене.

admin

admin