Има ли нужда детето от възглавница?

Когато родителите започнат да организират място за спане за нероденото си бебе, те неизменно задават въпроси: Има ли нужда новороденото от възглавница? Имате ли нужда от възглавница в количка? На каква възраст трябва да се предлага възглавница на детето? Как да изберем възглавница?

В нашата статия ще отговорим на тези въпроси.

Новороденото има ли нужда от възглавница?

Всички експерти единодушно смятат, че бебето не се нуждае от възглавница до 2 години. Освен за задушаване, лекарите и ортопедите предупреждават за рисковете от малформации на гръбначния стълб на бебето.

НАПОМНЯНЕ, че организирането на безопасен сън е преди всичко празно легло без ненужни вещи! Ако искате да проверите колко безопасно е мястото за спане на вашето бебе, горещо ви препоръчваме да гледате нашия безплатен уебинар за безопасен сън.

Но все пак има изключения. Малки деца с рефлукс и гръбначни проблеми, деформации на черепа или диагноза тортиколис се нуждаят от специална възглавница. Такива възглавници осигуряват определена позиция на тялото, в която детето не само ще бъде удобно, но и полезно да спи. Затова Ви молим първо да се консултирате с Вашия лекар за необходимостта от използване на възглавница.

Възглавница в количка

Съвременните колички ви позволяват да повдигнете главата на детето без да използвате възглавница. Но през зимата бебетата са увити много топло, така че в количка главата му може да бъде много по-ниска от краката му. В този случай е препоръчително да поставите нещо под главата, за да не затруднявате дишането и кръвообращението на детето, а също и да поддържате врата. В допълнение, нещо меко под главата на бебето ще направи разходката по-удобна.

На каква възраст трябва да предлагате на бебето си възглавница?

От 2-годишна възраст можете да предложите възглавница на вашето бебе. Но експертите на Sleep, Baby винаги съветват да не бързате нещата, а да изчакате момента, в който бебето само поиска възглавница.

При избора на възглавница трябва да се обърне специално внимание на нейната форма, материал и пълнител.

Изисквания за бебешки възглавници:

Липсата на травматични части, ципове, копчета.
Хипоалергичен. Перата и пухът като пълнители не са най-добрият вариант за деца. Латексът и силиконът не предизвикват алергии при бебетата, почистват се лесно и съхнат много бързо.
Дишащи материали, които няма да позволят на бебето да се задуши
Еластичност. Когато натиснете възглавницата, тя трябва лесно да се компресира и след това лесно да се върне в противоположна позиция.
Правилни размери. Когато избирате възглавница, трябва да посочите за каква възраст е предназначена. За деца на възраст 2-4 години оптималните размери са 40 на 60 см.

admin

admin