Здрав дух в здраво тяло

“Мens sana in corpore sana” е латинска фраза, която означава “здрав дух в здраво тяло”. Тази фраза е създадена от римския поет Ювенал. Вие попитахте за мигрени. Мигрените са третото най-често срещано неврологично заболяване, след деменция и инсулти, с материални разходи. Почти една трета от пациентите с главоболия изпитват повече от 15 дни в месеца (хронично главоболие) и трябва да приемат аналгетици, казва доцентът на StSMU, невролог-цефалолог Екатерина Сахаров.

Има два вида мигрени: мигрена с аура и мигрена без аура. При около половината от пациентите първо настъпва прекурсорната фаза (продрома), проявяваща се с раздразнителност, депресия, умора и понякога повишен апетит. Една трета от пациентите с мигрена имат аура. Преди пристъп на главоболие има различни симптоми, които продължават не повече от час, след това настъпва фаза на болезнена главоболие. Симптомите на аурата могат да варират, най-често има визуална аура под формата на появата пред очите на различни слепи петна, проблясъци на светлина, зигзаг. Може да има усещания за пълзене, настръхване, изтръпване на половината от тялото. Рядко се появява мигрена, която развива преходна слабост в крайниците.

За мигрена характеризира се с главоболие в половината от главата, пулсиращо по природа, с гадене, повръщане, придружени от светлинна и звукова фобия. Типична е промяната на страната на главоболието, когато едната страна на главата боли по-често, но понякога другата. Ако няма промяна в страната на болката, е необходимо допълнително изследване, за да се изключат други причини за заболяването. Анализът на факторите, провокиращи мигрена, играе важна роля в предотвратяването на пристъпите на мигрена. Пациентът трябва да води дневник за главоболие, където е важно да се отбележи честотата на пристъпите, лекарствата, предприети за спиране на главоболието.

admin

admin