Защо новороденото не спи и не плаче?

Когато едно бебе току що се роди, то все още е много зависимо от майка си. Основната задача на майката през този период е да се грижи за бебето си, да го храни и да му осигури условия за комфортен сън.

Обикновено новороденото спи по-голямата част от деня – 15-18 часа, от които 8-10 часа се падат през нощта и 6-9 часа на ден.

Сега, в ерата на достъпността на информацията, младите майки вече на етапа на бременност се подготвят за това как бебето ще спи. От една страна, изобилието от информация е неоспоримо предимство, защото майката вече е подготвена за много, но от друга страна, много факти и мнения често са противоречиви и могат да объркат майката, което ще й допълни безпокойство и съмнения относно собствената си компетентност.

ВИСОКИ РОДИТЕЛСКИ ОЧАКВАНИЯ И СТРЕС

Винаги има много емоции по темата за храната и съня на новородените. Тази тема се обсъжда във форуми за родители, портали за родители и е широко отразявана в медиите.

Една млада майка с богата информация може да има много очаквания от детето си. И както често се случва, колкото повече са очакванията за нещо, толкова по-вероятно е те да се разминават с реалната картина.

Това се случва и в ситуацията със съня на новородено.

Мама, очаквайки бебето да спи по 18 часа на ден, се сблъсква със ситуация, в която то спи погрешно. Тя може да започне да измерва часове, да седи във форуми в търсене на отговори, да не ги намира или да не намира общо мнение, да бъде „атакувана“ от мненията на околната среда и в резултат на това да получава стрес от пренапрежение и тревожност.

Майка, която е подложена на стрес, го предава на детето си. Това се дължи на силната връзка между майката и бебето, особено през първия месец от живота. Кортизолът на мама, причинен от нейните преживявания, се предава на бебето, което му пречи да спи още повече, той може да плаче, да се притеснява.

Получава се един вид порочен кръг: майката е нервна, защото бебето спи малко, нейните емоции правят съня на бебето още по-неспокоен, бебето може да плаче, което от своя страна тревожи майката още повече. Бебето плаче – майката е притеснена. Това кара бебето да плаче още повече.

КАК ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ТОЗИ ПОЧОЧЕН КРЪГ?

На първо място, струва си обективно да оцените ситуацията. Наистина ли е будно детето и какво означава това в съзнанието на майката. Важно е точно да изчислите количеството сън, което бебето получава на ден, да го сравните с нормите и да изключите признаци на липса на сън.

Мама може да преброи броя на часовете, през които бебето спи на ден, като брои всички микро-съни (по 15-20 минути) и съня по време на хранене, използвайки дневници на съня или специални приложения за проследяване.

Ако сънят на бебето е значително под долната граница на нормата, първото нещо, което трябва да направите, е да споделите наблюденията си с педиатъра.

Ако новороденото е будно, но не плаче и се чувства добре, не изглежда летаргично и се храни добре и редовно, уверете се, че вашите наблюдения са обективни.

Ако бебето не плаче, освен че не спи и не се храни, това е причина да посетите лекар.

ЗАЩО БЕБЕТО Е ТОЛКОВА ДЪЛГО?

Какви могат да бъдат причините за твърде дългите интервали на бодърстване?

– Детето е превъзбудено. Много впечатления, честа смяна на обстановката, силен шум, ярка светлина, всичко това може да повлияе на нервната система на бебето, да го претовари и да затрудни спокойния сън.

– Диетата на мама. Кърмещата майка, която пие кафе или други тонизиращи напитки, допринася за по-дългото будно състояние на детето.

– Детето расте. Тъй като бебето расте много бързо през първия месец от живота, родителите може да нямат време да проследят промените, които се случват с него. Например 20-минутното време на събуждане, типично за първите дни и седмици от живота, може да се удвои повече от два пъти до края на първия месец. Ако родителите очакват бебе, което вече е на 3-4 седмици, да заспи след 20 минути будност, а то не заспи, те може да почувстват, че не спят достатъчно. В действителност новороденото излива нормата и смисълът е само в увеличеното време на будност.

КАК ДА ПОМОГНЕМ НА БЕБЕТО ДА ЗАСПИ?

Първо, не забравяйте, че децата на тази възраст все още нямат режим и вързаността на часовника може да пречи на мама. Съсредоточете се върху състоянието на детето: ако то е палаво, плаче, извива се, упорито търси гърдите, значи вече е много уморено. Следващият път, когато трябва да сложите бебето да спи, преди да се появят признаци на умора, тогава, когато то просто започне да „виси“, докато заплаче, стане по-тихо, прозява се.

Необходимо е да се опитате да създадете удобни, уютни условия за сън за бебето, такива условия, които да му напомнят за утробата на майка му. Подобна асоциация действа много успокояващо на детето.

За да пресъздадете условията на матката, трябва:

– тъмнина

– стегнатост

– морска болест

– Бял шум

Нека разгледаме по-отблизо всяко от тези условия по-подробно.

Тъмнина. Въпреки факта, че бебето все още не е зависимо от циркадните ритми и не различава деня от нощ, тъмнината е важна преди всичко като асоциация с пространството на матката, а също и за да не разсейва светлината бебето.

стегнатост. За да пресъздадете условията на матката, препоръчваме да използвате пелена. Използвайте метода на свободно повиване или спален чувал, който също помага на вашето бебе да се чувства пашкулирано.

Морска болест. За 40 седмици вътрематочен живот детето свикна с постоянна болест на движението. Следователно сега, през първия месец от живота, тази асоциация ще работи и като успокояваща. През деня мама може да използва слинг.

Бял шум. В утробата детето чува бълбукащи, бучещи звуци с достатъчно висок обем, това е „бял ​​шум“. Ако за бебето е трудно да заспи, можете да включите устройство, което възпроизвежда бял шум в момента на заспиване и да го оставите за цялото време на сън. През деня, ако новороденото е превъзбудено, белият шум също може да се използва като метод за успокояване.

Безопасност. Един от много важните моменти, свързани със съня на бебето, е безопасното организиране на мястото му за сън. Ако новороденото не спи и не плаче дълго време, родителите могат да го оставят в креватчето да „лежи“. Ако в креватчето има брони, възглавници, одеяло – всички тези предмети увеличават риска от задушаване, затова препоръчваме да не оставяте едномесечно бебе само, дори и за кратко време, а също така да премахнете всички изброените предмети от яслите.

КАКВО ПРАВЯТ РОДИТЕЛИТЕ?

През първия месец родителите на първородните изпитват огромна гама от чувства – от еуфория до понякога истинско отчаяние и плач.

И през този период е много важно да отделите време за почивка, защото качеството на грижите им за бебето и безопасността, включително, пряко зависят от това как се чувстват родителите. Например, много уморена майка може да заспи с бебето в стола или да не се събуди веднага, когато то се събуди през нощта.

Ето защо, за да се грижите за себе си, е много важно:

– Лягайте си не по-късно от 22 часа

– Създайте свои собствени ритуали за нощта. Четене на книга или топъл душ – вече 10-15 минути редовно лично време ще помогне за възстановяване на силата

– Не работете в леглото. За възрастните, както и за децата, ритуалите са важни. Ако родителите вземат лаптоп в леглото, за да работят вечер, сънят може да бъде нарушен. поради светлината от монитора, работа)

– Не превръщайте съня в самоцел. Ако няма сън, не се паникьосвайте и „търсете в Google“ средства за безсъние. Понякога е достатъчно просто да станете от леглото (да не засилвате асоциацията „липса на сън, стрес = легло“), да си направите успокояващ чай и да изчакате известно време, след което да си легнете с чувство на сънливост.

– Използвайте техники за релаксация (работа с образи – визуализация, дишане, преместване на вниманието)

– Да не се използва вечер преди лягане тонизиращ чай, кафе, енергийни напитки, алкохол

– Общувайте с близки, със съпруга. Близкият контакт насърчава работата на хормона окситоцин – хормонът на любовта и обичта, който има и сънотворно действие.

КАКЪВ Е СЪНЪТ НА РОДИТЕЛИТЕ, КОГАТО ДЕТЕТО НЕ МОЖЕ ДА СПИ?

Първо, защото всяка ситуация изглежда различно, ако я погледнете през очите на добре отпочинали, щастливи родители.

И второ, добре отпочиналите родители винаги ще могат да намерят повече решения за всеки повод.

За родителите, които са пълни със сила, енергия, ентусиазъм и любов, няма безнадеждни ситуации.

А окситоцинът е отговорен за любовта на хормонално ниво – същият хормон, който помага да се отпуснете и да заспите дори най-незаспалото бебе.

admin

admin