Ефектът на телевизията върху съня на детето

Живеем в свят, в който е трудно да си представим апартамент без телевизор. Отдавна не сме забелязвали колко полезно, необходимо време отделяме за гледане на програми, които нямат нищо общо с нас или нашите деца. Всички знаем, че деца под 2-годишна възраст изобщо нямат право да гледат телевизия. Но след раждането на бебето идва момент, в който искате да погледнете другите хора поне с едно око, затова включваме синия екран, гладим, готвим, чистим, играем с бебето, възприемайки телевизията като звук фон, „в края на краищата детето все още не проявява никакъв интерес, това означава, че такава невинна слабост не може да бъде в негова вреда.
Могат ли децата да гледат телевизия? А как телевизията влияе на съня?

Ефектът на телевизията върху нервната система на детето.

Детето се ражда с незряла нервна система, трябва да работи много, за да се адаптира към света около него, развива всички системи на тялото, памет, мислене, възприятие. Дори ако бебето не гледа какво се случва на екрана, то получава много зрителни и слухови стимули, които нервната му система не е в състояние да обработи, те често се запомнят като непотърсени картини и изображения. Мозъкът не може да ги свърже с никаква предварително получена информация. Сега си представете, че делото се развива следобед. Мозъкът се опитва да обработи всички получени стимули, но именно с тази информация в мозъка на детето възниква своеобразен компютърен срив. Главата се опитва да реши проблема, но създава все повече и повече огнища на възбуда, които няма да позволят на бебето да спи спокойно, защото по време на сън то вече ще бъде преуморено и превъзбудено. Нашата роля е да намалим негативното влияние на телевизията върху съня и да предпазим детето от информация, която не може да усвои.

Лъчите от синия спектър разрушават хормона на съня.

Не трябва да забравяме и факта, че гама лъчите от телевизора, действайки върху ретината, унищожават и блокират производството на хормона мелатонин, без който е невъзможно да се постигне релаксация и качествен сън. Този хормон е отговорен не само за здравия сън, но и облекчава стреса, стимулира имунната система и има антиоксидантен ефект. В стаята, където спи детето, не трябва да включвате телевизионния екран, дори когато детето спи (не говорим за факта, че шумът ще повлияе на дълбочината на съня, това е очевидно). Дори през клепача ретината улавя светло петно, което пречи на централната нервна система да премине в дълбока фаза на съня и унищожава мелатонина. Според резултатите от проучвания на немски учени тези животни, които спят на светло, са склонни към прояви на агресия и депресия, отказват най-вкусната храна, а по-нататъшни изследвания показват, че областта на мозъка, която е естествено отговорен за получаване на удоволствие рязко е намалял. Такива последствия при животните, и все пак нашата нервна система е още по-фина. Затова е необходимо да се ограничи влиянието на телевизора върху съня – детето да спи в тишина и пълна тъмнина.

Електромагнитното поле влияе негативно на човешкото тяло, особено на здравето на детето. Телевизорът също е електрически уред, който излъчва електромагнитни вълни, които нарушават регулирането на налягането, метаболизма и кръвообразуването на тялото, особено ако бебето е на разстояние по-малко от 3 – 3,5 метра от телевизора. Следобед трябва да се помогне на умореното тяло, а не да се поставят пред него нови задачи, с които трябва да се справи.

Откажете се от гледането на телевизия поне следобед.

Най-добре по време на сън мозъкът обработва информацията, която е получил следобед. Детето, например, гледаше екрана на телевизора или гледаше анимационен филм. Нервната система на детето не знае как да разделя информацията на реалност и приказка, така че страхът от малко пони се възприема като нещо, което се случва в реалния живот, мозъкът прехвърля тези преживявания на самото дете, принуждавайки го да изпитват такива чувства. Мама никога няма да чете приказки, които предизвикват негативни емоции през нощта, но не може да предвиди реакцията на детето към анимационни филми или програми за възрастни, на които бебето е вечеряло.

По-лесно е просто да спрете да гледате телевизия, отколкото да сведете до минимум ефектите от въздействието й върху здравето и по-специално върху съня. Ако все още не можете да вземете решение за тази стъпка веднъж завинаги, преместете гледането в първата половина на деня, като същевременно следите часа. Животът продължава и без тази черна кутия, в която като в черна дупка се всмуква нашето свободно време, положителни емоции, здраве, настроение и желанието ни да получим радост от общуването с най-близкия малък човек на света.

admin

admin