Важно ли е да се преподава четене в ранна възраст?

Съвети за родителите как да подготвят детето си за по-нататъшно обучение на четене

Понякога родителите на четиригодишни деца започват да се паникьосват дали децата им трябва да могат да четат на тази възраст. Децата много обичат, когато родителите им четат приказки, научават някои прости думи и все още не ги четат сами. Но необходимо ли е да се учат децата да четат на тази възраст?

Обикновено тревожността на родителите възниква, когато детето надрасне възрастта на малкото дете. По това време пълномащабните избухвания вече са приключили, детето ясно изразява мислите си и вече знае как да се подготви за улицата само за пет минути и го прави доста добре. И тук, в тази относително спокойна възраст, някои родители имат идеята, че са сбъркали в един от важните аспекти на обучението: детето им все още не може да чете.

Такива родители бързат да поръчат книги като „Сто лесни начина да научите детето си да чете“ и са доволни, че са се отнесли правилно към родителските си задължения. Но в действителност „стоте лесни начина“ не са никак лесни и тези книги често събират прах по рафтовете.

Призивът за обучение на малки деца да четат и да овладяват други академични умения беше особено силен през последното десетилетие. Трудно е да не му обърнете внимание. Кой родител не се интересува от нови методи за обучение на децата да четат? Кой родител не иска детето му да е умно като преждевременно развития тригодишен син на приятелите му, който вече чете Колобок? Кой родител не мечтае детето му да учи в един от най-престижните университети в страната?..

Притесненията на родителите относно научаването на четене в ранна възраст

Ето няколко факта, които подхранват тревогите на родителите относно малките деца и четенето:

качеството на езиковата среда на детето на тригодишна възраст определя колко добре то ще чете в десети клас;
речниковият запас на детето на четири определя нивото му на разбиране при четене в трети клас;
и най-ужасяващото откритие на изследването е, че децата, които не могат да четат гладко до трети клас, са четири пъти по-склонни да не завършат училище и да получат диплома за средно образование, отколкото опитните и умели читатели.

Родителските притеснения (и техните атаки на безпокойство преди зазоряване) подхранват процъфтяващ пазар за програми за ранно четене, образователни книги и други продукти. След известно време обаче много от тези програми просто изчезват, тъй като експерти доказват тяхната неефективност, а родителите завеждат групови искове срещу тях за възстановяване на средства.

Според изследователите проблемът е, че никой не знае колко полезно е да се учат малки деца да четат. Няма доказателства, че обучението на децата да четат в ранна възраст допринася за развитието на умения за ранна грамотност, нито има доказателства за обратното. Поради това родителите могат просто да губят много от собственото си време и времето на детето, когато биха могли да се занимават с дейности, които наистина допринасят за развитието на ранна грамотност.

Какво трябва да четат малките деца?

Всъщност има доказателства, че малките деца учат много по-добре в игрива форма, отколкото в „твърда“ академична среда. Ролевите игри учат децата да разбират себе си и своя свят, насърчават по-добрата им адаптация към детската градина и помагат на децата да станат гъвкави и изтънчени мислители.

Изследователите също смятат, че част от проблема е, че родителите всъщност не знаят какво е необходимо, за да научат децата си да четат, така че са готови да похарчат много пари за продукти, които им обещават успех. И въпреки че децата трябва да знаят букви и звуци, това е само малка част от един много сложен механизъм за научаване на четене.

Най-доброто, което родителите могат да направят, е да създадат богата езикова среда в дома. Това означава да поддържаме баланс между поучителните фрази, които казваме на детето през деня („Измий си зъбите“, „Напой кучето“) и така наречената „обясняваща“ реч. Пример за такава реч е ситуацията, когато се разхождате с едногодишно дете в количка и виждате обявата „Изгубена котка“ на стълб. Можете да минете покрай него, но можете също да обясните съобщението на детето си, като кажете нещо като: „О, не, някой е загубил любимата си котка! Вижте, в рекламата пише, че котката се казва Барсик. А баба ми има котка на име Марсик. Марсик-Барсик, Барсик-Марсик, рими! Спомняте ли си котката, която се катери по дървото в книгата? Какво мислите, може би Барсик се е скрил на дърво? Да гледаме“.

Това е много важно, защото обяснителната реч изгражда невронни връзки в мозъка на детето. Всеки път, когато родител бута количка с бебе, докато говори по мобилен телефон, той губи огромен брой възможности за развитие на речта на бебето.

Обучението на малко дете не изисква специално обучение или скъпи софтуерни продукти – просто трябва да покажете всичко и разкажи за всичко. Родителите могат да развият уменията за ранна грамотност на бебето си чрез прости ежедневни дейности като ходене до магазин за хранителни стоки, ходене до банка, рецепти за готвене. Всички тези дейности помагат на децата да свикнат с печатното слово и да се научат да четат.

Кога да се притеснявате за четенето и кога не

За някои деца четенето идва лесно, докато за други да се научат да четат е цял проблем. Но по-голямата част от децата се учат да четат с нормално темпо с подходящо стимулиране и подкрепа. Средно момчетата започват да четат по-късно от момичетата (момчетата проявяват интерес по-късно и започват да четат по-късно), но често наваксват момичетата бързо. Специалистите препоръчват съобразяване на обучението по четене с физическата активност на момчетата – ученето да бъде кратко, приятно и целенасочено.

По правило повечето деца започват да четат в първи клас. Ако до началото на втори клас детето ви не е проявило интерес към четенето или учителят е изразил загриженост за напредъка на детето ви в четенето, не трябва да се паникьосвате, а да предприемете решителни действия. След като разберете за проблема, просто трябва да започнете да се намесвате. Активирайте среда, благоприятна за развитието на интерес към четенето както у дома, така и в училище, и подкрепяйте детето по всякакъв начин. Потърсете експертен съвет, ако проблемът продължава.

Но най-вероятно вече правите всичко правилно. Най-доброто, което можете да направите, е да говорите с детето си и да му четете от съвсем малко.

Начини за развиване на ранни умения за ограмотяване у дома

Посещавайте местната обществена библиотека всяка седмица и се свържете с „детски“ библиотекар за препоръки относно добри книги, подходящи за възрастта. Нова книга всяка седмица стимулира интереса на детето към четенето. Използвайте всякакви книги: книги с повтарящи се сюжети, книги, които карат децата да мислят, детски стихчета.
Насърчавайте детето си да пише. Когато играете ресторант, дайте му химикал и хартия, за да може да вземе и запише вашата поръчка. Просто е невероятно да наблюдаваш постепенното превръщане на детските драсканици в истински букви.
Запознайте детето си с нехудожествени книги и истории. Някои малки деца, особено момчета, са привлечени от познавателните книги дори повече от приказките.
Четете истински книги, а не електронни книги. Проучванията показват, че когато използват електронни книги, родителите са ангажирани с четене и обсъждане само 59% от времето (останалото време се изразходва за фрази като „натисни този бутон“, „не докосвай екрана“ и т.н. ), докато четат традиционни книги, 92% от времето родителите посвещават директно на произведението на изкуството.
Запознайте децата със страхотни идеи. Вместо обичайното „Как мина денят ти?“ говорете с детето си за интересния материал, който сте прочели. Вълнува и интересува децата и им помага да се подготвят за света на четенето с повече разбиране.

admin

admin