Безопасно ли е да вземете бебе в леглото с вас?

Възрастните приемат деца от незапомнени времена! Старо е колкото света! От древни времена децата и родителите спят заедно в името на топлината и комфорта. Но терминът „приспиване на бебе“ е известен от древни времена. Какво означава това? Това са ситуации, при които майка, сложила детето да спи до себе си, кърмейки го, заспива и случайно (неволно!) притиска носа и устата на бебето с гърдата или друга част на тялото си, в резултат на което детето не може да диша. Предотвратяването на тази ситуация беше част от задачата на земските лекари на царска Русия, както и на педиатрите на млада Съветска Русия, от които останаха пропагандни плакати.

През последните 20 години учените посветиха много енергия и време на въпроса: Опасно ли е да водите деца в леглото с вас? Въпросът за безопасността на съвместния сън на дете от първата година от живота в едно легло с родители или други хора днес е обект на активни научни изследвания и спорове.

Резултатите от изследването будят известно безпокойство. Към днешна дата има обширна статистика за трагични случаи, свързани със спане в леглото на родителя. Доказано е, че съвместният сън, дори при липса на пушене и употреба на алкохол и наркотици от родителите, е висок риск от SHS при бебето.

Въпреки това, не всички изследователи подкрепят тази гледна точка, като се фокусират върху сериозни доказателства, че съвместният сън с бебе помага за поддържане на кърменето. Има мнение, че въпросът за безопасността на съвместния сън с дете трябва да се обсъди внимателно, съобразен с културното ниво на семейството и личните убеждения на родителите. Ясна позиция по този въпрос има само от Американската академия по педиатрия, която забранява съвместния сън поради високия риск от развитие на ANSCM, особено за деца през първите три месеца от живота, дори ако родителите им не пият алкохол и дим. Тази позиция беше подкрепена от Канада, Австралия и Океания, повечето страни от Европа и Азия.

Най-доброто решение за вас е да осигурите място за спане на вашето бебе точно до вашето легло. В люлка, двуетажно легло или легло със страни, но не и във вашето легло!

За вас ще бъде лесно да нахраните и успокоите бебето си, а и вие самите ще спите по-добре, знаейки, че сте взели всички възможни мерки, за да сте сигурни, че бебето ви не е в опасност.

admin

admin