Бебето на 1 годинка

През първата година вашето бебе се е променило много: започна да разбира много, направи първите си стъпки, опитва се да произнася кратки думи и продължава да учи за света около него, предстои му кръщене. Какво влияе върху физическото и психическото развитие на дете на възраст 1–1,5 години? И най-важното: как да стимулираме по-нататъшното хармонично развитие на бебето? Прочетете отговорите на тези въпроси в нашата нова статия.

Всяка майка се грижи за цялостното развитие на своето бебе. В крайна сметка няма по-голямо щастие от едно здраво и умно дете! Ще разгледаме основните фактори, които влияят върху хармоничното развитие на бебето.
Социални контакти

По-голямата част от времето с бебето през първата година от живота се прекарва от майката, от нея зависи по-нататъшното му доверие в света около него. Ако майката е спокойна и доволна, тя се усмихва и предава любовта си на бебето, тогава детето го усеща и се научава да генерира положителни емоции. Освен това се чувства в безопасност.

И обратното, ако бебето расте в постоянен страх или е подложено на стрес (майката плаче, крещи, кара му се), мозъкът се развива зле. В бъдеще това е изпълнено с лошо поведение, здравословни проблеми и трудности в обучението.

Случва се бебето да се държи лошо или да направи нещо невъзможно или опасно за живота и здравето му. Разбира се, мама трябва бързо да реагира на подобно поведение, но не крещи и не му се карайте. Важно е да покажете недоволството си и да обясните защо не трябва да правите това. Избягвайте наказания и лекции: многобройните забрани формират у детето чувство на страх и несигурност. Също така е важно всички членове на семейството да спазват едни и същи правила, така че детето да ги научи по-бързо.
Балансирана диета

За пълното развитие на мозъка на детето също се нуждае от правилно хранене. За малки деца се препоръчва диета с 5 хранения, от които 3 основни и 2 допълнителни хранения**. Педиатрите съветват да се придържате към диетата, да предлагате храна приблизително по едно и също време, като избягвате дълги паузи. За да се гарантира, че тялото на детето получава всички необходими хранителни вещества и в същото време се предотвратява излишъкът от отделни хранителни вещества, храненето трябва да бъде балансирано. Всеки ден диетата на бебето трябва да включва: животинско или птиче месо, млечни и кисело-млечни продукти, зеленчуци, плодове, хляб, зърнени храни, зеленчуци и масло, а рибата и яйцата се включват в диетата 2-3 пъти седмично. Както и преди, значителна роля принадлежи на млечните продукти (пълномаслено мляко, кисело мляко, биолакт, кефир, млечни смеси, извара, сирене и др.). Млякото съдържа повече от 100 различни компонента, включително протеини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали и биологично активни вещества, които са добре балансирани и следователно лесно усвоими**.

В момента има млечни формули за деца над 1 година, предназначени частично да заменят млечните продукти в диетата на малки деца **. Ако искате да сте сигурни, че бебето получава всички най-необходими витамини и минерали, тогава можете да допълвате диетата му с адаптирано мляко, след консултация с лекар. В този случай идеален е Similac Gold 3 – напитка, която съдържа всички най-необходими витамини и минерали, необходими на детето за растеж и развитие. Продуктът включва и третия по големина компонент на човешкото мляко, 2′-FL олигозахариди на човешкото мляко***. Те не само поддържат полезната микрофлора, но и защитават детския организъм от инфекции, спомагат за укрепване на имунната система.

Обърнете внимание и на наличието на лутеин и нуклеотиди в сместа.

Лутеинът е естествен антиоксидант, открит в областите на мозъка, отговорни за ученето и паметта. Освен това се натрупва в ретината и предпазва очите от излагане на ярка светлина. Нуклеотидите са градивните елементи на ДНК и РНК и имат положителен ефект върху имунитета.

Вашето дете е здраво, пълно и щастливо. Време е да започнете да играете!
Образователни игри

Съвместните дейности, особено под формата на игра, са отлични за умственото развитие на детето. Не забравяйте, че основното правило на всяка дейност с бебето е: „И родителите, и децата трябва да се наслаждават на учебния процес като на вълнуваща игра“ *.

Имайте предвид, че развитието на фината моторика е важно през този период. Ето списък с полезни и забавни игри:

моделиране от пластилин;
рисуване с пръстови бои;
игри с връзки;
сортиране на предмети;
игри с рамки-вложки;
сгъваеми пъзели;
строителство.

Още информация за здравето ви може да откриете тук.

admin

admin